• Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld en Geluid, Wikipedia

Op 21 december, maar dan in 1974,  komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Honey honey’. Het was de opvolger van het ‘Waterloo’, waarmee de groep eerder dat jaar het Eurovisie Songfestival won in het Britse Brighton. Gigliola Cinquetti en Mouth & MacNeal hadden daar het nakijken met hun sterke inzendingen. ‘Honey honey’ werd geschreven door Björn Ulvaeus, Benny Andersson én Stig Anderson. “I remember that Agnetha and I tried to sound a little sexy when we recorded the vocals”, herinnert Frida zich over de opnames. “I`m not sure that we succeeded”.

Het nummer werd zowel in het Engels als het Zweeds opgenomen. Dit was trouwens het laatste nummer van ABBA waarmee dat gebeurde. De Zweedse versie is terug te vinden als B-kant op de Zweedse uitgave van de single ‘Waterloo’.

Omdat platenfirma Epic Records de single ‘Honey Honey’ niet in Engeland wilde uitbrengen, werd het daar gecoverd door de groep Sweet Dreams die er alsnog een top 10-hit mee scoorde. Het zag er op dat moment nog wat bedenkelijk uit voor ABBA. Het succes voor ‘Honey, honey’ viel tegen,  want het bleef hier steken op de 16e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Het zoveelste bewijs dat het winnen van een Eurovisie Songfestival geen garantie voor een carrière zou blijken te zijn. Maar daar zou ABBA een jaar later internationaal korte metten mee maken.

Ondertussen bereikte ‘Honey honey’ wel de 2e plaats in Duitsland en in Oostenrijk was een 4e plaats in de charts ook een lichtpuntje.  In Nederland was Hasta mañana de B-kant van de single. Het is de laatste single waarvan het Zweedse viertal geen muziek video hebben gemaakt. Er zijn wel opnamen bewaard gebleven van optredens, waar ze het nummer ten gehore gaven.

 
Translate »
Share This