• Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld en Geluid, Anefo, Wikipedia

Op 13 maart, maar dan in 1976,  komt ‘Fernando’ van ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer werd geschreven door Björn Ulvaeus & Benny Andersson en Stig Anderson en was oorspronkelijk bedoeld voor het solo album ‘Ensam’ van Frida. ‘Fernando’ belandde dan ook als openingsnummer op haar LP uit 1975. In de Zweedse album chart was deze soloplaat van Frida goed voor een nummer 1 positie.  De Zweedse versie van Frida werd zo`n doorslaand succes in Scandinavië (1975), dat ABBA besloot het ook als groep uit te brengen in het Engels.

De oorspronkelijke werktitel was ‘Tango’. Maar nadat ABBA een populaire club bezocht in Stockholm, waar een barman werkte met die naam, inspireerde dat de jongens om ‘Tango’ te wijzigen in ‘Fernando’. De hoofdrol op de single was weggelegd voor Anni-Frid Lyngstad. De originele Zweedse teksten worden geschreven door ABBA’s manager Stig Anderson en verschilden nogal van de Engelse versie. In het Zweeds probeert de verteller Fernando met zijn gebroken hart te troosten, omdat hij zijn grote liefde is verloren. ‘Fernando’ was de eerste single van de Zweden, die niet afkomstig was van een album. ‘Fernando’ verscheen wel op het in 1976 opnieuw uitgebrachte The Best of ABBA en op een dubbelverzamelalbum uit 1976 met de naam The Very Best of ABBA. In Australië en Nieuw-Zeeland stond het op het album Arrival.

De Engelse versie werd herschreven door Björn Ulvaeus. In deze versie roept ‘Fernando’ een nostalgisch beeld op van twee veteranen die terugdenken aan vroeger, aan een vrijheidsoorlog waarin ze beiden meestreden toen ze jonger waren. Ze refereren aan de Rio Grande, wat de oorlog waarschijnlijk de Mexicaanse Revolutie maakt.

‘Fernando’ werd één van de grootste hits van ABBA. In de Nederlandse Top Veertig bereikte het nummer de eerste plaats. In Amerika haalde ‘Fernando’ een dertiende positie, waarmee het de hoogste notering tot dan toe werd sinds ‘Waterloo’. 1976 werd een top jaar voor ABBA, want ‘Dancing queen’ en ‘Money, money, money’ zouden ook de nummer 1 positie in Nederland (en internationaal) bereiken.

 
Translate »
Share This