• Twitter
  • Facebook
Credits: Fernando-Pereira-Nationaal-Archief-Wikipedia.

Op 27 januari, maar dan in 1979, komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Chiquitita’. Het nummer werd zoals altijd bij ABBA, geschreven door Benny Andersson en Björn Ulvaeus en was de eerste single van de LP ‘Voulez vous’. Dat was niet het oorspronkelijke plan. Eigenlijk was het plan om ‘If It Wasn’t For the Nights’ als eerste uit te brengen. Dit leek de beste kandidaat die de band op dat moment had, aangezien het even duurde voordat ‘Chiquitita’ op de plaat kwam. In feite kwam het hele album traag op gang. Voor het eerst sinds ABBA begon, verliepen de sessies voor het volgende ABBA-album niet soepel.

1978 was een zwaar jaar geweest. Het duurde langer dan gebruikelijk om goed materiaal te maken. Het algemene gevoel bij Benny en Björn was, dat het meeste van wat ze bedachten ‘goed, maar niet geweldig’ was. En dat was niet goed genoeg. Daarbij liep de relatie tussen Björn en Agnetha op het einde. In januari 1979 ging het paar scheiden.

Met het album werd gestart in maart 1978. Er werd in het voorjaar en de zomer hard gewerkt aan de plaat, maar ABBA merkte dat het langzaam ging. Tussentijds werd de single ‘Summernight city’ uitgebracht, om hun naam in de publieke belangstelling te houden. Er doemde ook een deadline op: ABBA zou, net als Bee Gees, John Denver, Donna Summer, Rod Stewart, Andy Gibb, Earth Wind And Fire, Olivia Newton-John, Kris Kristofferson en Rita Coolidge optreden voor UNICEF, in verband met The International Year of Children.

Op 4 december startte ABBA met de opnames van ‘Chiquitita’, wat zoveel betekent als ‘klein lief meisje’ in het Spaans. Tijdens de opnames kreeg de demo verschillende werktitels mee zoals Kålsupare, Three Wise Guys, Chiquitita Angelina en In The Arms of Rosalita.  Toen het nummer eenmaal opgenomen was, waren ze niet tevreden. Totdat Bjørn en Benny in Engeland ‘El Condor Pasa’ van Simon en Garfunkel op de radio gehoord. Het bracht hen op het idee dat het benadrukken van het Latijns-Amerikaanse gevoel van het deuntje de gewenste resultaten zou kunnen opleveren. Op de sessietapes in Stockholm zijn ze zelfs te horen praten over dat nummer als inspiratiebron.

‘Chiquitita’ werd wederom een grote hit voor ABBA. In Nederland bereikte het de 1e plaats. Destijds was de single Chiquitita/Lovelight volgens Buma/Stemra een dubbele A-kant, omdat er in de winkel vaak werd gevraagd naar het nummer Lovelight. Vandaar dat Felix Meurders regelmatig dit nummer draaide in plaats van Chiquitita in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This