Aart Staartjes is vandaag op 81-jarige leeftijd overleden aan zijn ernstige verwondingen van een ernstig ongeluk. De acteur, regisseur, presentator, documentairemaker en schrijver. Aart ging naar de kweekschool voor onderwijzers, maar stapte al snel over naar de toneelschool in Amsterdam. Al tijdens zijn studie was hij in verschillende stukken op de televisie te zien. Na zijn eindexamen in 1961 speelde hij bij diverse toneelgezelschappen, zoals het Nieuw Rotterdams Toneel. Daar speelde hij een rol in Een opgemaakt bed, een toneelstuk van Dimitri Frenkel Frank.

In 1967 begon Staartjes op TV te werken. Het eerste programma was Woord voor woord, een serie bijbelvertellingen voor de jeugd. Het bekendst werd Aart Staartjes als bedenker en samensteller van een aantal baanbrekende kinderseries. In 1972 bedacht hij voor de VARA De Stratemakeropzeeshow. Thema van dit kinderprogramma was het doorbreken van een aantal taboes. Zo schreef Hans Dorrestijn het legendarische Poep en pies menuet.

In januari 1974 bedacht hij een programma voor de allerkleinsten, De film van Ome Willem met Edwin Rutten in de hoofdrol. De serie werd een groot succes. De Stratenmakeropzeeshow kreeg een vervolg met J.J. De Bom voorheen De Kindervriend dat van start ging op 3 april 1979 en Staartjes weer verenigde met het schrijverscollectief en Joost Prinsen en Wieteke van Dort.

Nadat hij 1981 verantwoordelijk is geworden voor Sesamstraat zou Aart Staartjes nog een programma voor pubers maken onder de titel Geef je ouders maar de schuld. Sinds 1984, na het verdwijnen van Piet Hendriks uit Sesamstraat, speelt Staartjes in het kinderprogramma mee als Meneer Aart. Het auto-ongeluk vond gisteren plaats in Leeuwarden. Een personen auto en de brommobiel van de acteur botsten op elkaar, met ernstige verwondingen voor Staartjes. Hij werd met een trauma-helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij helaas is overleden.

 

 

 
Translate »
Share This