Vandaag zouden Robin en Maurice Gibb 71 jaar zijn geworden. De tweeling zag het levenslicht op 22 december 1949 op het Britse eiland Man.  Beide mannen zijn helaas al jaren terug overleden, net als hun jongste broer Andy Gibb. Alleen Barry, de oudste van de Bee Gees, timmert nog aan de weg. Dat hun loopbaan in de muziek business zou wijzen was niet zo vreemd. Ga maar na: hun vader was de  bigbandleider Hugh Gibb en hun moeder was Barbara Pass, die zangeres was.

Het trio Barry, Maurice en Robin startte hun carrière in Australië, waar de familie Gibb in 1958 naartoe was verhuisd, maar de grootste successen kwamen nadat ze naar Engeland waren teruggekeerd. Oorspronkelijk speelden de broers samen als ‘the Rattlesnakes’, later werd dat ‘Wee Johnny Hayes & the Bluecats’ en onder die naam werden ze geïntroduceerd bij DJ Bill Gates. Dat gebeurde door Bill Goode, nadat hij hen aan het werk zag in Australië. Bill Gates bedacht de naam “Bee Gees”.

Het succes kwam direct met de single “Spicks And Specks”, dat de 2e plaats behaalde in de Veronica Top Veertig. Alleen al in 1967 scoorde de groep zes Top 40 hits. “Massachusets” en “World” waren in `67 nummer 1 hits. Na het album “Odessa” (1969) verliet Robin de groep wegens artistieke meningsverschillen, en scoorde hij vervolgens een nummer 1 hit in Nederland met “Saved by the Bell”.

Robin keerde na enkel jaren weer terug en maakte met de Bee Gees een nieuwe start, dat beloond werd met vele hits. Na “Jive Talking” en “Nights On Broadway”(1975) schreven de broers in 1977 vijf nummers voor de soundtrack van ‘Saturday Night Fever’. Voor deze plaat werd de falsetstem van Barry legendarisch. De plaat, met hits als ‘How deep is your love’, ‘Staying alive’ en ‘Nightfever’ werd één van de meest verkochte albums aller tijden en maakte van de Bee Gees supersterren. Tot in de nineties wisten Barry, Robin en Maurice hits te blijven maken.

In 2003 overleed Maurice Gibb onverwacht op de operatietafel ten gevolge van een hartstilstand tijdens een darmoperatie. Zijn overlijden verhinderde tevens de volbrenging van projecten met Michael Jackson en z`n oudste broer Barry Gibb.  Robin overleed in 2012 aan leverkanker.

 
Translate »
Share This