In de nacht van 9 op 10 november in 1938 worden in heel Duitsland vele Joodse winkels, huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen geplunderd, beklad of vernield door de nazi’s. Bijna 100 mensen worden gedood, 7500 winkels worden kapot gemaakt en 267 synagogen worden in brand gestoken. De brandweer kijkt de andere kant op en komt alleen in actie als niet Joodse gebouwen worden bedreigd door brand. Dertigduizend rijke Joden worden ingerekend en hun bezittingen worden door de nazi`s ingepikt.

Kristallnacht: zo benoemden de nazi`s deze dag. Alsof er alleen duizenden ramen werden ingegooid. De nazipropaganda  “minister” Joseph Goebbels werd gezien als het brein van dit alles. De nazi’s namen niet de verantwoordelijkheid voor de Kristallnacht. Integendeel: de door het nazi geweld veroorzaakte schade moest door de Joodse gemeenschap onder dwang zelf opgehoest worden. De nazi zwijnen vonden dat de Joden het geweld zogenaamd hadden ‘uitgelokt’.

BAP bracht er in 1983 een aangrijpend nummer over uit. “Kristallnaach” is geschreven door zanger en songwriter Wolfgang Niedecken. “Kristalnaach” geeft weer dat men constant waakzaam moet zijn betreffende uitwassen, omdat het ook nu weer kan gebeuren.

 

 

 
Translate »
Share This