• Twitter
  • Facebook
Credits: Rob Mieremet (ANEFO), Wikipedia

Op 7 december, maar dan in 1968, komt de groep Zen binnen in de Veronica Top Veertig. Zen werd in 1965 opgericht, maar de eerste jaren wilde het niet erg vlotten. Na twee noteringen in de Tipparade, voor ‘You`d Better Start Running Away From Me’ en ‘Don`t Try Reincarnation’, kwam het succes aanwaaien dankzij Rudi Carrell. Hij had een tape ontvangen van de Amerikaanse musical Hair, die daar nogal wat stof deed opwaaien. De populaire Nederlandse zanger en presentator wilde voor zijn TV show een item over die musical.

Carrell vroeg dus aan Ton van Dijk, afkomstig van het platenlabel die de rechten van Hair bezat, of hij niet die ‘beatgroep met langharige bandleden’ kon ritselen. Dat kon: Ton was manager van Zen en regelde de band voor de TV opnames. Een doorslaand succes!

‘Hair’ werd geschreven door James Rado, Gerome Ragni en Galt McDermot en wordt na eerdere flops van de Amsterdamse groep een groot succes. Hoe die hit tot stand kwam, daar hangt ook nog een verhaal aan. De samenstellers van de Veronica Top Veertig kwamen voor de lijst van die 7e december 1968 één plaatje tekort. Het gerucht ging dat Zen`s ‘Hair’ op advies van DJ Tineke de Nooij zo in de lijst is gezet. Hoe dan ook: een hit werd het en hoe, want het bereikte de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This