Op 5 augustus zou Mary Servaes – Beij, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam, honderd jaar zijn geworden. Om dat te vieren opent er in haar geboortestad Leiden in augustus een pop-up museum over het leven van de ‘Koningin van het Levenslied’.

We dachten: laten we haar eren met een pop-upmuseum’, aldus oprichter Gideon Roggeveen tegenover Radio West. ‘Heel veel mensen hebben wel een herinnering bij de Zangeres zonder Naam. En als je je in haar muziek gaat verdiepen, de protestliederen bijvoorbeeld, dan leer je haar nóg beter kennen.’ De Zangeres, die lange tijd verfoeid werd door de grote radiostations, werd op latere leeftijd steeds meer erkend als gevestigd zangeres. Zo trad ze op met Normaal en stond ze in 1986 op het podium van Paradiso.

Tot haar grootste successen behoren: ‘Ach vaderlief, toe drink niet meer’(1959), ‘Mexico’ (1969, 1986), ‘Het soldaatje’ (de vier raadsels) (1971), ‘Mandolinen in Nicosia’ (1972), ‘Keetje Tippel’ (1975), en ‘ ’t Was aan de Costa del Sol’. (1975) In totaal nam ze meer dan 550 liedjes op. Het pop-up museum bevindt zich in de Old School, een voormalig schoolgebouw in het centrum van Leiden en is gratis te bezoeken.

 

 

 
Translate »
Share This