• Twitter
  • Facebook
Foto: Henryk Kotowski , Wikipedia

Vandaag viert Youssou N’Dour zijn 63e verjaardag. Gefeliciteerd! Deze Senegalese zanger en musicus  hielp mee de hedendaagse muziek in Senegal uit te bouwen. Tussen april 2012 en september 2013 was hij minister van Toerisme in Senegal.  N’Dour, bijgenaamd ‘de Nachtegaal van Dakar’, was pas 12 jaar toen hij begon met op te treden. Na enkele jaren al trad hij regelmatig op met de Star Band, de populairste groep van Dakar in het begin van de jaren zeventig. In 1979 vormde hij zijn eigen band, Etoile de Dakar, die na een paar jaar werd omgedoopt in The Super Etoile.

In zijn vroege werk met Etoile de Dakar is de typische Latijns-Amerikaanse stijl herkenbaar die op dat moment in Afrika populair was. Later in de jaren 80 ontwikkelde hij zijn eigen stijl met Super Etoile de Dakar, samen met Jimi Mbaye op gitaar, bassist Habib Faye, en drummer Assane Thiam.  In Nederland is N’Dour het best bekend door zijn samenwerking met Peter Gabriel, Wyclef Jean en Neneh Cherry. Met Neneh nam hij ‘7 Seconds’ op, dat uitgeroepen werd tot Megahit op Radio 3FM. Deze single belandde op de 2e plaats in zowel de Nederlandse Top Veertig als in de Nationale Hitparade.

Hij heeft ook gespeeld en opgenomen met Sting, Paul Simon, Bruce Springsteen, Dido, Tracy Chapman, Branford Marsalis, en anderen. In juli 1993 ging een door N’Dour geschreven Afrikaanse opera in première in de Opera van Parijs, en hij schreef en zong de openingshymne voor de Wereldbeker Voetbal in 1998, samen met Axelle Red.

N’Dour is begaan met verschillende sociale en politieke problemen. In 1985 organiseerde hij een concert voor de vrijlating van Nelson Mandela. Hij heeft rondgetoerd voor Amnesty International en samengewerkt met de Verenigde Naties en UNICEF. In 11 september 2010 speelde hij op de Wachtnacht op het Sint-Pietersplein in Gent.

Nadat zijn politieke carriére eindigde, maakte N’Dour zijn muzikale comeback. Zo verscheen in 2018 zijn album ‘Respect’ en in 2019 ‘History’.

 
Translate »
Share This