Willem van Kooten wint vandaag de Marconi Oeuvre Award! Willem is vooral bekend onder zijn DJ-naam Joost den Draaijer. Hij was het, die naar Amerikaans voorbeeld, op zeezender Veronica de Top 40 introduceerde én presenteerde. De eerste Top 40 ging op 2 januari 1965 de lucht in. Van Kooten`s radioshow Joost Mag Niet Eten was één van de populairste programma`s van de zender. Hij was ook de grondlegger van de horizontale radioprogrammering.

Er bestaan veel misverstanden hoe Van Kooten bij zeezender Veronica belandde. Willem: “Het is zo gegaan. Ik studeerde in Amsterdam , maar de poen was op en ik kreeg geen studiebeurs, dus ik moest terug naar huis, naar Hilversum, waar mijn ouders woonden. Op een feest in Amsterdam kwam ik Ger Anne (dochter van Dirk Verwey, één van de drie directeuren van Veronica) tegen en ik had toevallig in de Elsevier een stuk gelezen over de gebroeders Verwey, die niet alleen in de textiel zaten, maar nu ook in radio deden.

Dus vroeg ik aan Ger Anne of er bij hun vader niet wat voor mij te doen was want ik zat nogal om geld te springen. Ze zei dat ik maar even langs moest komen en de volgende morgen stond ik oog in oog met Tony Vos die toen nog programmaleider was bij Veronica. Praten, praten, praten en hij zag het wel zitten. Ze konden alleen niet veel betalen. Slechte tijden en zo. Enfin, het klonk allemaal erg zielig en ik was toch padvinder geweest dus op z`n tijd een goeie daad was nooit weg.”

Tweehonderdvijftig gulden in de maand verdiende Willem in de begindagen bij Veronica, om precies te zijn……

 

 

 
Translate »
Share This