Credits: Jack de Nijs, Anefo
Willem van Kooten, bekend als radiopionier en invloedrijke zakenman, is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dit hebben mediaplatform Spreekbuis en De Telegraaf bevestigd. Van Kooten, die als radiomaker opereerde onder het pseudoniem Joost den Draaijer, liet een blijvende indruk achter op het Nederlandse medialandschap.
Van Kooten begon zijn carrière als radio-dj en groeide al snel uit tot een visionair in de Nederlandse radio. Later programmaleider bij de voormalige zeezender Radio Veronica. Als student Neerlandistiek wist hij zich hier via een vakantiebaantje binnen te werken. Al snel maakte hij naam als Joost den Draaijer door zijn vlotte, studentikoze spreekstijl vol woordspelingen, in een periode waarin Nederlandse radiopresentatoren nog een afgemeten omroepersstem met weinig stemexpressie hadden. In de tijd waarin hij voor de zeezender werkte, zag hij in Amerika hoe daar commerciële radio gemaakt werd. Ideeën over hitlijsten en tipparades nam hij over, en op 2 januari 1965 werd de Veronica Top Veertig geboren. Ook andere hitlijsten zijn door hem geïnstigeerd, namelijk de Hitwezen Top 50 in 1964, de Hilversum 3 Top 30 in 1969 en de Radio Noordzee Top 50 in 1971.
Zijn vernieuwende aanpak zette de toon voor de modernisering van de Nederlandse radio. Hij liet zich inspireren door Amerikaanse radiomakers en bracht een levendige, studentikoze presentatie vol woordspelingen en humor naar de ether – een stijlbreuk met de veelal monotone stemvoering die tot dan toe de norm was.
Als programmaleider bij Veronica en Radio Noordzee gaf Van Kooten richting aan diverse vernieuwende concepten, waaronder de horizontale programmering met blokken van twee uur. Tegelijkertijd bouwde hij een indrukwekkend zakelijk imperium op, waaronder het platenlabel, de productiemaatschappij en de muziekuitgeverij Red Bullet.
Red Bullet speelde een cruciale rol in de Nederlandse muziekindustrie. Van Kooten ondersteunde succesvolle artiesten, waaronder Golden Earring, waarvan hij tussen 1969 en 1988 de belangrijkste investeerder was. Daarnaast was hij betrokken bij het wereldwijde succes van de singel Stars on 45, die in 1981 de Amerikaanse hitlijsten aanvoerde.
Vanaf de jaren tachtig verlegde Van Kooten zijn focus naar de vastgoedsector. Hij was onder meer actief in Portugal, waar hij investeerde in woningen en golfbanen. Voor zijn verdiensten in de media- en muziekwereld werd Van Kooten in 2006 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2018 werd zijn carrière bekroond met de prestigieuze Marconi Oeuvre Award.
Zijn carrière heeft echter niet alleen bewondering opgeroepen, maar ook de nodige kritiek. Hoewel hij grote successen boekte, werd zijn zakelijke aanpak door sommigen als meedogenloos bestempeld. Critici verweten hem een overmatige focus op winst, waarbij de belangen van artiesten soms op de tweede plaats zouden komen. Er waren diverse verhalen van artiesten die zich benadeeld voelden door Van Kootens zakelijke praktijken. Contracten zouden ongunstig zijn geweest voor de artiesten en gunstig voor zijn bedrijf. Dit heeft geleid tot juridische geschillen en negatieve publiciteit.
Willem van Kooten was een complex figuur: een pionier met een indrukwekkend zakelijk instinct, maar ook iemand die in de ogen van sommigen meer gedreven werd door winst dan door passie voor muziek. Zijn nalatenschap in de Nederlandse media- en muziekindustrie is groot, maar niet zonder controverse. Het is een verhaal van succes, ambitie en de onvermijdelijke kritiek die daarmee gepaard gaat.
Copyright © 2025, Hitzound, All rights reserved