Vandaag viert Willeke Alberti haar 76ste verjaardag. Vorig jaar werd haar 75e nog groots gevierd met twee uitverkochte concerten in het Amsterdamse concertgebouw. De zangeres zit al meer dan zestig jaar in het vak. Ze was er dus al vroeg bij! Eigenlijk heet ze Willy Albertina Verbrugge en was de dochter van Carel Verbrugge, die furore maakte als Willy Alberti. Al in 1958 maakt Willeke als 13-jarige samen met hem haar eerste single, ‘Zeg Pappie Ik Wilde U Vragen’. Niet veel later viel zij al succesvol in voor een optreden van haar vader, die wegens ziekte plotseling moest afzeggen. Dat optreden markeert het begin van haar carrière. Maar . . . .  Willeke moet eerst de MULO afmaken, omdat vader Alberti zijn dochter liever in een ordelijk beroep ziet: pedicure.

Voordat de Veronica Top Veertig in 1965 ronkend van start ging, had Willeke al een grote rij hits gemaakt. Haar eerste hit werd ‘Midi Midinette’ (1960), wat werd gevolgd door o.a. ‘Norman’ (1962), ‘Sei rimasta sola’ (weer met haar vader) en ‘De winter was lang’.  Voor ‘Spiegelbeeld’ sleepte Willeke een gouden plaat binnen. Dit nummer werd door Gerrit den Braber bewerkt uit ‘Tes tendres années’, gezongen door Johnny Hallyday.  

Behalve een eigen TV show met haar vader (van 1965 tot 1969), schitterde Willeke ook in de TV serie De kleine waarheid en speelde ze in de film Rooie Sien. Daarin zingt ze onder andere ‘Telkens weer’, het nummer dat is uitgegroeid tot een klassieker. Nadat zij een aantal jaren uit de schijnwerpers was geweest, mocht Willeke Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van 1993 met ‘Waar is de zon’.

Verder speelde Willeke onder meer in de speelfilm Alles is familie (2012) en vertolkte ze van 2012 tot 2014 de rol van Na Druppel in het toneelstuk De Jantjes. Alberti vierde in februari 2015 haar zestigjarig artiestenjubileum en haar zeventigste verjaardag in Koninklijk Theater Carré.  In datzelfde jaar stond ze vijf avonden in de Amsterdam ArenA tijdens de concerten van De Toppers. Ook deed ze mee aan het televisieprogramma De beste zangers van Nederland. (2016) In dat jaar werd zij ook uitgeroepen tot ambassadeur van het Nederlandse levenslied.

 
Translate »
Share This