Feest bij Willeke Alberti vandaag! De zangeres en actrice mag namelijk 74 kaarsjes uitblazen. Gefeliciteerd! Het mag dan wel zo zijn, dat Willeke het de laatste jaren rustig aan doet, maar vergis je niet: zij is de ongekroonde koningin van het levenslied. Toen ze 70 werd, vierde Willeke dat met twee jubileumconcerten in Carré en een biografie. Al op haar 10e stond ze op het podium met haar vader Willy Alberti.

In 1963 verscheen haar eerste hit: ‘Spiegelbeeld’, goed voor een gouden plaat. Dit nummer is door Gerrit den Braber bewerkt uit ‘Tes tendres années,’ origineel van Johnny Hallyday. In de jaren zestig was Alberti vooral bekend van Top 40 hits als ‘Mijn dagboek’, “Vanavond Om Kwart Over Zes Ben Ik Vrij” en “Morgen ben ik de bruid”, uit 1965, dat autobiografisch genoemd kan worden.

Als Frank&Nancy Sinatra de wereld veroveren met ‘Something Stupid’, doet Willeke dat met haar vader in het Nederlands. “Dat Afgezaagde Zinnetje’ bereikt de 2e plaats in de Top 40. Ook “Een Reisje Langs De Rijn” en “Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen” met haar vader worden grote hits.
In 1970 speelde Alberti de hoofdrol in de televisieserie De kleine waarheid, een succesvolle Nederlandse productie van regisseur Willy van Hemert. Zij speelde ook de titelrol in de speelfilm Rooie Sien (1975). Daarin zingt ze onder andere de klassieker ‘Telkens weer’.

Willeke deed in 1994 mee met het Eurovisiesongfestival, met het lied ‘Waar is de zon’. In 2016 werd de zangeres uitgeroepen tot ambassadeur van het Nederlandse levenslied.

 

 

 
Translate »
Share This