Om 21.00 uur gaat het dan écht gebeuren : de uitzending van de finale van het 62e Eurovisie Songfestival, dat in Kiev onder de strengst mogelijke beveiliging wordt gehouden. Zowel Nederland als België staan in de finale en dat maakt het extra mooi. Maar wie sleept dit jaar de prijs binnen? Italië was de gedoodverfde winnaar, maar voelt de hete adem in de nek van zowel Portugal as Bulgarije. De finale wordt gepresenteerd door Cornald Maas en Jan Smit. Namens Nederland zal cowboy Douwe Bob deze bekend mogen maken. Als alle jury`s hun punten hebben uitgedeeld is het tijd voor de bloedstollende televoting uitslag, waarbij gestart wordt met het land met de minste punten en eindigt met, vanzelfsprekend, het land met de meeste punten.

 

Startvolgorde:
1. Israël: Imri Ziv – I Feel Alive
De stoere bink uit Israel hoopt met zijn dance-nummer “I feel alive” hoog te scoren. Hij was eerder achtergrondzanger bij het Songfestival in 2015 en in 2016, maar mag nu zelf zijn land vertegenwoordigen. Hopelijk zingt hij vanavond zuiverder dan tijdens de 2e halve finale.

 

2. Polen: Kasia Moś – Flashlight
De Poolse deed voor de 3e maal poging deel te mogen nemen aan het Songfestival. In 2006 en 2016 mislukte dat. De 3e keer is het raak. Toch kan deze ballad ons niet bekoren. De grootste pech is misschien wel startpositie nummer 2. Wie weet helpen Poolse televoters uit de rest van Europa haar aan een hogere notering dan verwacht.

 

3. Wit-Rusland: NAVI band – Historyja majho žyccia
Vrolijke folklore uit Wit-Rusland en er is daarom ook bewust gekozen voor de eigen taal en dat is reteslim. Ook al heb je geen idee waar NAVI over zingt: het nummer is aanstekelijk. iKanshebber voor de overwinning? Nou, nee.

 

4. Oostenrijk: Nathan Trent – Running On Air
De 25-jarige Nathan komt met een catchy popliedje dat hij zelf schreef. Goeie positieve uitstraling , maar niet sterk genoeg voor een top 10 notering in het eindklassement.

 

5. Armenië: Artsvik – Fly with me
Authentiek ballad uit Armenië. De sober geklede Armeense zangeres komt met een ballad waar oosterse klanken prachtig in zijn verweven. Wij houden hier van. Als het op televoting aankomt, doet Armenië elk jaar goede zaken. Dat verwachten we dit jaar weer. Of?

 

6. Nederland: OG3NE – Lights & Shadows
Met hun gouden keeltjes gaat OG3NE ongetwijfeld punten scoren, want vocaal kan geen enkele andere artiest in het Songfestival tegen deze dames op. Fantastisch dat hun ernstig zieke moeder alsnog het Songfestival kan meemaken en misschien maakt dat het optreden nog emotioneler en sterker. Het enige zwakke aan Lights & Shadows is de compositie. Maar we dromen hardop van een mooie top 10 notering. Go girls!

 

7. Moldavië: SunStroke Project – Hey Mamma
Vrolijk, catchy en oubollig. Dat zijn zo`n beetje de ingrediënten van Moldavië, die zich verrassend hebben weten te plaatsen in de 2e halve finale. Dit nummer hadden we moeiteloos ingeruild voor het prachtige Blackbird van Finland. Helaas.

 

8. Hongarije: Joci Pápai – Origo
Roma-pop uit Hongarije. Nou ja, pop kun je het ook weer niet noemen. Heel authentiek nummer met een emotionele lading. Gaat het hoog eindigen? Middenmoot, denken wij.

 

9. Italië: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma
We hebben hem nog niet zien optreden, vanavond mag hij vanuit de big 5 in de finale zijn intrede doen. Favoriet bij de bookmakers en wij snappen wel waarom. De video van het vrolijke popliedje is op YouTube al meer dan 110 miljoen keer bekeken. De Italiaan staat met een gorilla op het podium. Dit wordt zeker een top 3 notering.

 

10. Denemarken: Anja Nissen – Where I Am
Een powerballad uit Denemarken. Misschien wel met te veel power, want Anja dendert van climax naar climax. (Met haar stem) Het nummer gaat over het laten gaan van je geliefde, vandaar wellicht. We zijn niet echt onder de indruk van deze inzending. Gauw naar de volgende…..

 

11. Portugal: Salvador – Amar pelos dois
Als Nederland niet wint, dan hopen we toch wel op een eerste overwinning voor Portugal. Geen gejodel, geen aap, geen dance act of schreeuwerig decor is nodig voor dit nummer. Het liefdesliedje ontroert als geen ander. En dat ook nog in het Portugees! Hopelijk gaat het hem vanavond goed af, want zijn gezondheid is niet optimaal. Misschien is dan ook de combinatie van breekbaar en authenticiteit onbedoeld de ultieme winnende kracht.

 

12. Azerbeidzjan: Diana Hacıyeva – Skeletons
Vreemde act, waarbij de zangeres op een groot uitgevallen schoolbord staat te krijten met een man met paardenhoofd op een ladder. Bizar. Zingen kan deze dame uitstekend en het nummer blijft ook wel hangen.

 

13. Kroatië: Jacques Houdek – My friend
In eigen land is hij een grote ster met maar liefst 13 goed verkochte albums, maar dit nummer is kitsch van de bovenste plank. Zijn operastem wisselt hij moeiteloos in met een tenorstem. Maar we vinden het een vervelend nummer. We zitten op de helft!

 

14. Australië: Isaiah Firebrace – Don’t come easy
In de 1e halve finale stelde hij teleur met een vet valse noot. Hopelijk overkomt het de 17 jarige zanger vanavond niet. Mooie ballad, maar zonder echte hoogte en dieptepunten. Hij zingt over de pijn van jawel, de liefde.

 

15. Griekenland: Demy – This is love
Is dit de Griekse inzending? Het klinkt zo Amerikaans gelikt. In haar eigen land lusten ze er in elk geval wel pap van, want de brunette heeft meerdere nummer 1 hits op zak. Maar niet op dit Song Festival!

 

16. Spanje: Manel Navarro – Do It For Your Lover
De slechtste bijdrage dit jaar komt uit Spanje. Daar kan geen Hans Pannecoucke verbetering in aanbrengen. Eentonige dreun gezongen in bloemenshirt. Je zou er bijna je vakantiereis voor Spanje afzeggen.

 

17. Noorwegen: Jowst feat. Aleksander Walmann – Grab the Moment
Het publiek liep in de 2e halve finale niet warm voor deze muziekproducer. Het is dus maar de vraag of hij met Joakim With Steen of hij met Grab the moment de televoters gaat inpakken. De jury was in elk geval overtuigd van het hippe nummer . Middenmoter of lager.

 

18. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones – Never Give Up On You
Deze bijdrage staat in de top 10 bij de bookmakers, maar ons is dat een raadsel. Zeker: ze kan zingen, maar het nummer lijkt zo uit een musical te zijn geplukt. Ze heeft overigens ook musical ervaring (Les Misérables). Lucie werd ooit achtste in The X Factor UK . Ondanks haar gouden jurk en mooie visuele effecten gunnen we haar zo`n hoge positie niet. Daar is haar bijdrage te zwak voor.

 

19. Cyprus: Hovig – Gravity
Nog een X Factor kandidaat, uit Cyprus ditmaal. De strakke choreografie is een compliment waard. In dit festival valt deze popsong toch wel op. We denken dat Cyprus hoger zou kunnen scoren dan Griekenland. En let op de puntentelling. Geven Cyprus en Griekenland elkaar opnieuw over en weer 12 punten?

 

20. Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It!
Verrassende jodelact uit Roemenie! Ilinica en Alex Florea hebben geen lederhosen en Tiroler hoedjes nodig voor Yodel It! Het decor springt er uit en al met al is dit een slim en catchy inzending. Zeker te verwachten in de top 10!

 

21. Duitsland: Levina – Perfect Life
Is dit de Duitse inzending of de zoveelste single van Sia? Onze oosterburen hopen met dit vrolijke elektropopnummer Perfect life te gaan scoren. Of is het Titanium? Hoe dan ook: een catchy nummer dat in West Europa wel wat punten zal vergaren, maar hoog eindigen zal het waarschijnlijk niet.

 

22. Oekraïne: O. Torvald – Time
Een stevig potje rock uit het gastland zelf. Het is ook de enige rock inzending in de finale en dus valt het nummer daar mee op. O.Torvald heeft het publiek in elk geval mee, maar of dit ook voor de jury en de televoters geldt, is de grote vraag.

 

23. België: Blanche – City Lights
Deze 17 jarige zangeres hadden ze beter in een decor van bos kunnen zetten, zittend op een boomstam. Dat zou haar onzekere uitstraling positief kunnen versterken, want nu ziet er allemaal ongemakkelijk uit. Blanche`s melancholieke nummer wordt wel eens vergeleken met Video Games van Lana del Rey en dat is een compliment.Gunstige loting voor onze zuiderburen.  Nu de zenuwen in bedwang houden en op weg naar een top 10 notering in de finale!

 

24. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
De 27-jarige voormalige Idol komt met een gelikte show. De Zweed komt met ijzersterke choreografie en een aanstekelijk liedje, dat het ongetwijfeld goed zal gaan doen. Het is feitelijk een live videoclip waar we naar kijken.: ijzersterk! Maar winnen? Nee, dat verwachten we niet.

 

25. Bulgarije: Kristian Kostov – Beautiful Mess
Hij heeft terecht de finale gehaald en is uiteindelijk niet gediskwalificeerd omdat hij een paar jaar eerder met een kinderkoor heeft opgetreden in de Krim. Hij deed eerder mee aan The Voice Kids Russia en X Factor Bulgaria. Zijn ballad is sterk, hij heeft de uitstraling die Blanche mist en heeft een hele gunstige loting. Ingrediënten die hem tot een potentiele winnaar kunnen maken…..

 

26. Frankrijk: Alma – Requiem
Alma heeft het geluk getroffen het festival te mogen afsluiten. En dat kon slechter! Jammer dat de zangeres het nummer behalve in het Frans ook deels in het Engels zingt. Het elektronische dance-nummer gaat over de zoektocht naar eeuwige liefde. Waarom is men in Frankrijk niet origineler gaan nadenken dan de Eifeltoren op de achtergrond?

 

 

 
Translate »
Share This