Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 5 januari 1981 viel de keuze van Frits Spits op Visage met ‘Fade to grey’. Eén van de pijlers binnen de ‘New Romantic’ stroming. Eén van de schrijvers van deze classic is Midge Ure, de frontman van Ultravox.

Midge Ure richtte samen met Steve Strange en Rusty Egan de synthesizerpopgroep op. ‘Fade to grey’ was hun tweede single, maar hun eerste op een groot platenlabel. De basis voor het lied werd gelegd door Billie Currie en Chris Payne, de werktitel was ‘Toot city’.  Het duo werkte al vanaf 1979 aan het nummer, tijdens soundchecks van de eerste Gary Numan tour. Billy en Chris waren de toetsenisten bij Numan. Pas toen Midge Ure bezig was het album voor Visage samen te stellen kwam de definitieve titel er en kwamen er ook teksten bij.

Die teksten worden tegelijk in het Engels gezongen en in het Frans gesproken.  Midge Ure en Steve Strange ruzieden lang over, wie met dit geweldige idee kwam.  De kwestie was in 2002 nog niet opgelost, toen Strange’s autobiografie uitkwam. De Franse tekst werd uitgesproken door Brigitte Arens, de toenmalige vriendin van drummer Rusty Egan. De video bij de single werd geregisseerd door Kevin Godley en Lol Creme, de ex-leden van 10cc.  In de Nederlandse Top veertig bereikte ‘Fade to grey’ slechts de 22e plaats. De rest van de wereld wist het nummer heel wat beter te waarderen. Top 10 noteringen waren er o.a. in Engeland, Ierland, Oostenrijk, België, Italië, Frankrijk, Australië en Nieuw Zeeland. In Duitsland en Zwitserland behaalde Visage absoluut terecht de eerste plaats.

 
Translate »
Share This