Het veertiende Eurovisie Songfestival is misschien wel de meest legendarische editie! Op 29 maart 1969 winnen namelijk maar liefst vier landen het liedjesfestijn. Het evenement vindt plaats in Madrid, waar 16 landen strijden om de winst. Oostenrijk wilde niet mee doen vanwege het Franco-bewind. De legendarische Spaanse surrealist Salvador Dali ontwierp het ongebruikelijke logo.

Vooraf was Lulu de uitgesproken favoriet, hoewel zij zelf niets had met ‘Boom Bang A Bang’. Zij was liever afgereisd met ‘I Can`t Go On Living Without You’, dat geschreven was door Elton John en Bernie Taupin. Het britse publiek oordeelde helaas anders.

Een opvallende bijdrage van Monaco: zij zonden de 12-jarige Jean Jacques naar Spanje met “Maman” en eindigde als 6e. Of was het nu 3e? grote verwarring, nadat de puntentelling was afgerond. Want Salomé (Spanje), Lulu (Engeland), Frida Boccara (Frankrijk) en Lenny Kuhr (Nederland) scoorden evenveel punten. Grote verwarring bij zowel de presentatrice Laurita Valenzuela. Ze vroeg de waarnemer van de Eurovisie, Clifford Brown diverse malen om arbitrage. Er waren echter geen regels rondom een gelijke stand en dus verschenen vier landen op het podium.  Veel landen haakten uit weerzin het volgende jaar af.

 

 

 
Translate »
Share This