Op 8 april 1972 komt Vicky Leandros binnen in zowel de Veronica Top Veertig als de Daverende Dertig met ‘Apres Toi’. De Grieks-Duitse zangeres Vicky Leandros was door Luxemburg afgevaardigd naar het Britse Edinburgh. En ze won! Vicky liet Engeland achter zich met New Seekers (Beg, Steal or borrow) en Sandra & Andres, die voor Nederland verdienstelijk 4e werden met het aanstekelijke ‘Als het om de liefde gaat’.  Het was niet voor het eerst dat Vicky Leandros deelnam aan het Songfestival. Vijf jaar eerder, in 1967, nam ze deel met ‘L`amour est bleu’. Ook toen kwam ze uit voor Luxemburg.

Met deze bijdrage behaalde er een vierde plaats. Dit liedje werd in Nederland een bescheiden succes, maar opmerkelijk genoeg werd het nummer in 1968 een enorme hit in Amerika. Maar dan in de instrumentale versie van Paul Mauriat.  

Vicky werd geboren op het idyllische Griekse eiland Corfu en verhuisde op haar achtste naar Duitsland. Ze leerde zingen, gitaar spelen, volgde ballet en dans: een artistiek carrière kon dan ook niet uitblijven. In 1965 verscheen haar eerste plaatje: ‘Messer, gabel, schere, licht’. Vijf jaar later heeft ze haar eerste TV show te pakken. ‘Ich bin’ wordt in 13 landen Europese landen uitgezonden.

Mario Panas (pseudoniem van Vicky`s vader) en Klaus Munro schreven het winnende liedje ‘Apres Toi’, dat in beide Nederlandse hitlijsten de eerste plaats bereikte. Na het succes van ‘Apres toi’ besloot Vicky een Franstalig album uit te brengen. Daar stond ook haar volgende hit ‘Comme je suis’ op.   Tot augustus 2012 was ‘Apres toi’ de grootste Eurovisie Songfestival hit ooit. Er zouden vele hits voor Vicky volgen, zoals ‘Ich habe die Liebe geseh`n’, ‘St. Tropez, gitarren bei Nacht’ en ‘Theo, wir fahren nach Lodz’.

 
Translate »
Share This