Vandaag viert Verdin White zijn 68e verjaardag. Hij speelde bas en was daarnaast één van de zangers van Earth, Wind & Fire. Hij is een halfbroer van Earth, Wind & Fire-oprichter Maurice White, die 2016 overleed. Verdin`s vader wilde dat hij arts werd, maar net als zijn broers Maurice en Fred hij koos voor een carrière in de muziek.

Earth, Wind & Fire werd in 1969 opgericht en een jaartje later voegde Verdin zich bij de band, die soul, funk, jazz- en discomuziek maakte – en ook verschillende muziekstijlen combineerde – met prominente rollen voor percussie, blazers, kalimba, bas en zang. In 1971 scoorde de band een eerste bescheiden hit met ‘I Think About Lovin’ You’.

Omdat sommige nummers een lage stem nodig hadden werd Maurice White (tenor) leadzanger naast Philip Bailey (falsetto). De doorbraak kwam, toe EWF in een speelfilm de rol van een band speelde, die wordt ontdekt door Coleman Buckmaster (gespeeld door Harvey Keitel) en die tijdens hun eerste plaatopname met de keerzijde van de muziekindustrie wordt geconfronteerd: That’s the Way of the World, geproduceerd door Sig Shore.

De film verscheen in 1975 maar werd geen succes; maar twee nummers van de film wél : ‘Shining Star’ en het titelnummer ‘That’s the Way of the World’. EWF werd de eerste zwarte act die tegelijkertijd de Billboard single- en albumlijsten aanvoerde en bleef vanaf toen jaren aan de top. Andere grote hits waren ‘Fantasy’, ‘September’ en ‘Boogie Wonderland’.

 

 

 
Translate »
Share This