Vera Lynn is op 103-jarige leeftijd overleden. De zangeres en actrice werd razend populair tijdens de Tweede Wereldoorlog met het nummer ‘We’ll Meet Again’, dat diende als oppepper voor zowel de geallieerde soldaten aan het front , als aan de achtergebleven familie en vrienden. Vera Lynn was enorm populair onder de Britse militairen en werd liefkozend The Forces’ Sweetheart genoemd. In 1935 trad Vera voor het eerst voor de radio op. Ze maakte vooral dansmuziek en haar eerste album bracht ze uit in 1936. Lynn was de eerste Britse artieste die een nummer 1 hit scoorde in Amerika. Dat lukte haar met het nummer ‘Auf Wiedersehn Sweetheart’.   

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had ze bij de BBC een eigen radioprogramma Sincerely Yours. Daarin las ze boodschappen voor van familieleden en geliefden van militairen en zong ze, ondersteund door een kwartet, verzoeknummers van en voor militairen. Met dat radioprogramma sloeg Vera een brug tussen het thuisfront en de Britse militairen die vochten in het buitenland.

Haar bekendste nummers zijn ‘We’ll meet again’ en ‘The white cliffs of Dover’. Het nummer ‘We`ll meet again’ werd later ook door anderen artiesten gezongen, onder meer door Johnny Cash. In Nederland is het nummer traditioneel de afsluiting van de viering van Bevrijdingsdag in Amsterdam.Onlangs vierde Lynn nog haar 103e verjaardag en verscheen er een nieuwe video voor ‘We’ll Meet Again’,  in de strijd tegen de coronaviruspandemie.

 
Translate »
Share This