Vandaag viert Randy Bachman zijn 77e verjaardag. Je kent de Canadese zanger, gitarist en componist van Bachman-Turner Overdive, maar hij maakte ook deel uit van The Guess Who en Ironhorse. De voorganger van BTO was de band Brave Belt, in 1970 opgericht door The Guess Who-leden Randy Bachman en Chad Allan samen met Robbie Bachman en Fred Turner. De boys wilden ook Keith Emerson van The Nice erbij, maar deze moest wegens ziekte afhaken. Na twee albums werd Allen vervangen door Tim Bachman en veranderde de band zijn naam in Bachman-Turner Overdrive.

BTO bracht hun eerste twee albums in 1973 uit. Van Bachman-Turner Overdrive II is “Takin’ care of business” afkomstig, één van hun grootste hits.  In 1974 werd Tim Bachman vervangen door Blair Thornton. Het derde album van de band, ‘Not fragile’, leverde de wereldhit “You ain’t seen nothin’ yet”, een single, die uitgeroepen werd tot Alarmschijf.  De single bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. In Amerika werd het een nummer 1 hit.

De jaren erna bracht de band nog enkele succesvolle albums uit. De singles ‘Roll on down the highway’ en ‘Hey you’ werden grote hits in Amerika en Canada. In 1976 scoorde de band met het nummer “Lookin’ out for # 1” in Nederland. In 1977 verliet Randy Bachman de groep, om een solocarrière na te streven. Tijdens zijn solocarrière wordt de muziek steeds rustiger en neigt hij meer naar de jazzkant.  Gedurende zijn leven heeft hij diverse prijzen ontvangen vanwege zijn verdiensten in de Canadese muziekwereld. Hij kreeg onder andere de Order of Manitoba en een eredoctoraat aan de Universiteit van Brandon in Manitoba.

Randy Bachman toert nog steeds door de wereld; dan weer alleen en dan weer met zijn maatje uit The Guess Who, Burton Cummings. Inmiddels heeft Bachman een aantal jazzalbums op zijn naam staan. Er volgde een reünie met Fred Turner voor Bachman & Turner, daarna ging Bachman weer solo met het album ‘Heavy blues’.

 
Translate »
Share This