Vandaag viert Peter Koelewijn zijn 78e verjaardag. Van harte! Koelewijn is verantwoordelijk voor de eerste Nederlandse rock`n roll plaat. Dat was natuurlijk “Kom van dat dak af”. Toen het werd uitgebracht in 1959 stond Peter nog in de viswinkel van zijn ouders. Muziekproducent Co de Kloet zag er wel een hitje in. Hij was tevens presentator van Tijd voor Teenagers, die destijds ook een hitparade verzorgde (de Nederlandse Top 40 volgde pas in 1965). Zo kwam het dat het plaatje in januari 1960 werd uitgebracht.

Het nummer werd vervolgens een hit in 1960 (29 weken genoteerd met hoogste plaats nummer 1), 1971 (7 weken genoteerd met hoogste notering op 7), 1981 (9 weken genoteerd met hoogste notering op 7) en 1989 in samenwerking met het rap-duo MC Miker G & DJ Sven (12 weken genoteerd met hoogste notering op 21). Koelewijn produceerde na het succes van “Kom van dat dak af” al snel platen van andere artiesten. Zoals voor Q 65, Connie VandenBos, Bonnie st.Claire, Egbert Douwe, Willeke Alberti, Leftside, Babe en Johan Cruijff.

Met zijn Rockets scoorde Peter Top 40 hits als “Mij Oh Mij”, “Veronica Sorry”, “Robbie” en “Angeline”. Begin jaren negentig scoorde Koelewijn als producent een nummer 1-hit met het nummer “Als Dick me hullep nodig heb” van Johan & de Groothandel. In 1995 scoorde hij onder de naam Gompie een nummer 1-hit met “Alice, who the fuck is Alice?”  Dit jaar kwam Peter`s autobiografie uit.

 

 

 
Translate »
Share This