Vandaag viert Noel Gallagher zijn 54e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse muzikant is vooral bekend als de voormalige gitarist en songwriter van de britpop/rockband Oasis. Na het uit elkaar gaan van Oasis ging hij solo verder met zijn eigen band: Noel Gallagher’s High Flying Birds.  Eind jaren tachtig verdiende hij zijn salaris door te werken op een bouwplaats voor British Gas. Nadat een stalen gaspijp op zijn rechtervoet was gevallen, werd hem een rustig baantje aangeboden bij hetzelfde bedrijf. Omdat hij zich daar zo verveelde begon hij liedjes te schrijven. Bekende nummers als ‘Live Forever’ en ‘Columbia’ heeft hij op zijn werk geschreven.

Hij voegde zich op aandringen van zijn jongere broer Liam Gallagher bij Oasis. Er was enkel één voorwaarde: volledige creatieve controle over de groep hebben en de tekstschrijver zijn.  Nadat Noel zich bij Oasis voegde ging het steeds beter met de band. Van platenbaas Alan McGee kreeg de band een 6-album contract. De eerste plaat werd ‘Definitely Maybe’, met daarop o.a. de debuutsingle ‘Supersonic’. Deze track pende Noel in een half uur tijd. De plaat kwam op nummer 1 binnen in de Engelse album chart. Op het tweede album (What’s the story) ‘Morning glory?’, zingt hij de hit ‘Don’t Look Back In Anger’.

In de zomer van 2009 verlaat hij de na vele ruzies uiteindelijk de band. Hij wilde geen dag langer meer samenwerken met Liam. Noel had een jaartje eerder al meegewerkt op een nieuwe plaat van Paul Weller. Ook heeft hij op twee singles van de Chemical Brothers gezongen, waaronder ‘Setting Sun’. Noel Gallagher’s High Flying Birds richtte hij op in 2011. In de band spelen ook de voormalig Oasis-leden Gem Archer (gitaar), Chris Sharrock (drums), Mike Rowe (keyboards) en Russell Pritchard van The Zutons (bas).  ‘We’re On Our Way Now’ is de nieuwste single van Noel Gallagher’s High Flying Birds. (2021)

 
Translate »
Share This