Vandaag viert Máire Philomena Ní Bhraonáin haar 67e verjaardag. Haar artiestennaam is Moya Brennan. Zij is een Ierse folkzangeres en harpiste, vooral bekend van haar werk met de band Clannad.   Brennan gaf haar eerste soloalbum uit in 1992, ‘Maire’. Drie jaar later volgde ‘Misty Eyed Adventures’  en daarna ‘Perfect Time’ en ‘Whisper to the Wild Water’.

De groep werd in 1970 door de familie Brennan gevormd. Máire Brennan, Ciarán Brennan en Pól Brennan sloten zich aan bij hun ooms Noel Duggan en Pádraig Duggan en begonnen te zingen in hun vaders (Leo) herberg. De zus van Máire, Eithne Brennan, beter bekend als Enya, sloot zich aan bij de band in 1980, maar verliet de band drie jaar later (1982) om een solocarrière te beginnen.

Moya werkte samen met een aantal grote artiesten, zoals met Bon (U2) voor ‘In A Lifetime’ met Clannad. Maar ook met Paul Young (‘Both Sides Now’), Michael McDonald, Alan Parsons en Chicane. ( ‘Salt Water’)

In 2000 schreef Moya Brennan een autobiografie genaamd de The Other Side of The Rainbow (Andere Kant van de Regenboog), die in het Duits werd vertaald. In dit boek beschrijft ze haar ideale jeugd, de successen en dieptepunten met Clannad, haar drugs- en alcoholverslaving en hoe ze die overwonnen heeft.  Moya is de oudste zuster van de zangeres Enya, die ook kort lid van Clannad was in het begin van de jaren 80.

 

 

 
Translate »
Share This