Vandaag viert Morten Harket zijn 60e verjaardag. Hij is de frontman van A-ha, de Noorse band die in de eighties zeer succesvol was. Hij groeide op met klassieke muziek en leerde al op zijn 4e om op de piano te spelen. Op zijn zestiende maakte hij pas kennis met pop- en rockmuziek. Hij wilde priester worden, maar toen hij lid werd van rockband Bridges stopte hij met zijn studie theologie.

In 1983 vormde hij a-ha samen met Magne Furuholmen (keyboards) en Paul Waaktaar (bas, gitaar, piano). Het uitbrengen van de animatie video voor ‘Take on Me’ betekende de doorbraak van A-ha. Eerder werd het nummer al eens uitgebracht, maar zonder succes. Dankzij de animatie clip werd het nummer een wereldhit en belandde in de Nederlandse Top Veertig op nummer 1.

Vele hits zouden volgen, zoals ‘The Sun Always Shines On TV’, ‘Train Of Thought’ en het prachtige ‘Hunting High And Low’. Toen A-ha in 1987 de titelsong opnam voor de James Bond-film ‘The Living Daylights werd Harket gevraagd voor de rol van schurk. Harket sloeg dit aanbod af.
In 2010 stopte de band er voorlopig mee. Harket ging solo door, zijn laatste album getiteld ‘Brother’ kwam uit in 2014. Maar de band is terug! A-ha geeft in november 2019 een concert in AFAS Live. De show maakt onderdeel uit van de Hunting High & Low Tour en staat in het teken van hun gelijknamige debuutplaat uit 1985.

 

 

 
Translate »
Share This