Vandaag viert Moby zijn 54e verjaardag. De Amerikaanse popmuzikant werd geboren in New York. Sommige van zijn albums gaan vergezeld van essays over politiek, religie en veganisme. De auteur van Moby-Dick, Herman Melville, is de oud-oudoom van Moby, en dit verklaart zijn artiestennaam.

Naast zijn werk onder de artiestennaam Moby heeft Hall ook twee albums en een aantal singles uitgebracht onder de naam Voodoo Child. Verder remixt Moby regelmatig nummers van andere artiesten. Hij maakte remixes van nummers van Michael Jackson, Metallica, David Bowie, Wolfpack, Daft Punk, Pet Shop Boys, Prince, The Smashing Pumpkins en vele anderen.

Moby brak in 1991 door met ‘Go’. Dit nummer was gebaseerd op het nummer Laura Palmer’s Theme van Twin Peaks: Fire Walk With Me. Zijn debuutalbum ‘Moby’ verschijnt in 1992, maar is geen commercieel succes. Dat wordt anders met zijn derde plaat ‘Everything is Wrong’ uit 1995, met de hits ‘Feelin’ so Real’ en ‘Everytime you touch me’.

Tussen 1999 en 2005 beleeft Moby zijn meest succesvolle periode. Het album ‘Play’ staat in Nederland bijna twee jaar in de album lijst en de opvolgers ‘18’ en ‘Hotel’ bereiken de tweede plaats in de Nederlandse album Top 100. Vorig jaar scoorde Moby met Showtek een bescheiden hit met ‘Natural Blues’. Eerder dit jaar verscheen zijn biografie en memoires in And Then It Fell Apart. Check zijn muziek in de playlist Flashback met een archief van meer dan 3500 hits en vergeten hits.

 

 

 
Translate »
Share This