Vandaag viert John Fogerty zijn 75e verjaardag. Hij is vooral bekend als voorman van de rockgroep Creedence Clearwater Revival. Karakteristiek is zijn raspende stem en zijn vermogen om pakkende gitaar-riffs te bedenken. Fogerty en zijn broer Tom vormden een bandje in El Cerrito, Californië, aan het eind van de jaren vijftig, als Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De naam werd, door toedoen van de platenmaatschappij die hen wilde contracteren veranderd in The Golliwogs in 1964.

In 1968 bracht de band zijn eerste album uit onder de naam Creedence Clearwater Revival. Deze naam had de band in 1967 aangenomen. Op dit album stonden onder andere covers als ‘Susie Q’ en ‘I Put a Spell on You’. Toch werd dat laatste nummer pas een hit in 1972. Een hele grote, dat wel: het bereikte de 3e plaats in de Veronica Top Veertig.

Begin 1969 verschijnt het tweede album Bayou Country en met de bijbehorende single “Proud Mary” breekt de band definitief door. Creedence groeit binnen de kortste keren uit tot een van de succesvolste bands ter wereld en produceert hits aan de lopende band: “Bad Moon Rising”, “Commotion”, “Down on the Corner” en de nummer 1 hits “Who’ll Stop the Rain” en “Up Around the Bend” zijn slechts een paar van de vele hits die CCR in een korte periode, ook in Nederland, scoort. Ook de albums ‘Green River’, ‘Willy and the Poor Boys’ en ‘Cosmo’s Factory’ zijn succesvol.

In de jaren 80 startte John een solocarrière, die lang zo succesvol niet bleek als met de band. Fogerty werd 8 keer genomineerd voor een Grammy Award en is opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en de songwriters Hall of Fame.

 
Translate »
Share This