Vandaag viert Brian Hyland zijn 77e verjaardag. Hij scoorde in de sixties internationale hits met onder meer Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini en Sealed with a Kiss.  Als kind studeerde Hyland gitaar en klarinet en zong hij in een kerkkoor. Al op zijn 14e was hij één van de oprichters van de groep The Delfis. Ze namen een demo op maar helaas: geen platenlabel ging met hen in zee. Zo besloot Brian om als solo artiest verder te gaan en zie: Kapp Records was geïnteresseerd en sloot met de puber een contract. Eind 1959 verscheen zijn debuutsingle, ‘Rosemary’.

In de zomer van 1960 scoorde Hyland op 16-jarige leeftijd zijn eerste en enige nummer 1-hit in Amerika met: ‘Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini’. Ook Engeland bleek fan, want de single piekte in de top tien. In 1962 was het opnieuw raak: ditmaal met ‘Ginny come lately’ en ‘Sealed with a kiss’.  (nummer 3 in Amerika en Engeland) Beide liedjes waren geschreven door Gary Geld en Peter Udell.  ‘Sealed with a kiss‘ was in 1960 voor het eerst opgenomen door de Four Voices. “Ginny come lately’ mocht Brian als eerste opnemen.

Daarna droogde de stroom hits geleidelijk op. Er volgde nog eenmaal een hele grote hit. Met dank aan Curtis Mayfield, want hij schreef het nummer ‘Gypse woman’, dat in Amerika de 3e plaats bereikte. In Nederland was dit zijn enigste solo hit in de Veronica Top Veertig. O.a. Albert West nam later, in 1973, succesvol een cover op van ‘Ginny come lately’ en samen met Brian Hyland bracht Albert het nummer ’Itsy bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini’ uit in 1988, maar die struikelde in de Tipparade.

 
Translate »
Share This