• Twitter
  • Facebook

Credits: Island records

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor U2 met ‘Gloria’. De Ierse band schreef het nummer voor hun tweede album ‘October’. Het nummer was de opvolger van ‘I will follow’, dat in Nederland hun allereerste hit was. ‘Gloria’ was toen zelfs de B-kant van deze singel. Het refrein van ‘Gloria’ kent enkele Latijnse kerkelijke teksten. Dit nummer werd voor het eerst ten gehore gebracht tijdens het Slane Festival wat plaatsvond op 16 augustus 1981, waar ze het voorprogramma van Thin Lizzy waren. Een bekende liveversie van Gloria is die van Under A Blood Red Sky, opgenomen op 5 juni 1983 in het Red Rocks Amphitheatre in Denver.

Drie maanden voor de opnames van het album, dat aanvankelijk ‘Scarlet’ als werktitel had, werd tijdens een concert van U2, de koffer van zanger Bono gestolen door drie meiden die zich voordeden als groupies. In deze koffer bevonden zich behalve 300 Amerikaanse dollars ook handgeschreven songteksten van Bono. Teruggekomen in Ierland had U2 nog niets klaar voor hun volgende album. Zo ontstond het 2e album onder grote druk met producer met Steve Lillywhite in de Windmill Lanes Studios in Dublin. Uiteindelijk kreeg de LP de titel ‘October’, vanwege de kille sfeer die toen in de wereld heerste.

Tijdens concerten in de jaren tachtig werden Gloria en Fire (de andere singel van ‘October’) belangrijke nummers voor U2. In thuisland Ierland bereikte ‘Gloria’ de 10e plaats. In Nederland haalde deze singel de Tipparade niet. Sinds enkele jaren staat ‘Gloria’ wel in de Top 2000 van Radio 2.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This