• Twitter
  • Facebook

Credits: EMI

Toto Cutugno is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden Italiaanse media op basis van zijn manager. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt, dat de zanger “na een lange ziekte de afgelopen maanden slechter was geworden”. Verdere details over de ziekte van de zanger werden niet bekend  gemaakt.  Cutugno won in 1990 het Eurovisiesongfestival met “Insieme 1992”. Hij schreef ook hits voor onder meer Joe Dassin en Dalida. Zijn grootste hit maakte Toto Cotugno in 1983 met het nummer ‘L’Italiano’. Het was niet alleen een nummer 1 hit in Italië, maar ook in diverse andere Europese landen. ‘L’Italiano’ werd in 2006 opnieuw populair toen Italië het WK voetbal won.

Toto Cotugno werd geboren in Fosdinovo en hoort met meer dan 100 miljoen verkochte albums bij de succesvolste Italiaanse artiesten.  In 1990 stuurde Italië Toto Cutugno naar Zagreb, destijds nog gelegen in Joegoslavië. In eigen land vierde hij grote successen op het Festival van San Remo, dat hij in 1980 had gewonnen en waar hij tussen 1987 en 1990 vier jaar op rij op de tweede plaats was geëindigd. In het voorjaar van 1990 werd de zanger door de Italiaanse omroep RAI uitgenodigd om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van dat jaar.

Aanvankelijk had de omroep hiervoor de band Pooh willen strikken, maar die groep was na haar winst op het San Remo-festival op wereldtournee gegaan en daardoor niet beschikbaar. Cotugno greep de kans met beide handen aan! Speciaal voor het songfestival schreef hij in twee dagen tijd het nummer ‘Insieme: 1992’, met een tekst over de eenwording van Europa, een thema dat door de val van de Berlijnse Muur zeer actueel was.  Op het Songfestival trad hij op met een achtergrondkoor, die bestond uit de Sloveense groep Pepel in Kri, die in 1975 zelf al eens aan het songfestival hadden meegedaan namens Joegoslavië.

Na de winst voor Italië waren de bandleden van Cotugno zo blij, dat ze Toto overgoten met een fles champagne. Maar hij moet het nummer nog een keertje zingen! Vlak voordat hij het podium opnieuw betrad, gaf iemand hem een droog zwart jasje. Toto Cotugno scoorde er een hit mee in Europa. In de Nederlandse Top 40 behaalde hij de 18e plaats.

 
Translate »
Share This