Op 17 juli 1982 komt ‘Africa’ van Toto binnen in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer verscheen voor het eerst op het album ‘Toto IV’(1982) en werd geschreven door toetsenist David Paich en drummer Jeff Porcaro. En dan te bedenken, dat ‘Africa’ dat album bijna niet had gehaald. Maar een medewerker van het platenlabel waar Toto bij zit , weet de groep te overtuigen het nummer toch te plaatsen op ‘Toto IV’.

De eerste ideeën en teksten kwamen van David Paich.  Hij was aan het experimenteren met zijn nieuwe keyboard en tijdens dit geklooi ontstond plotseling openingstonen, die hoorden bij ‘Africa’. Dit klonk zo goed dat Paich hier iets mee moest! Hij werkte aan de melodie en de tekst en voor hij het nummer aan de band liet horen, was er een half jaar verstreken.

David trok zich het lot aan van mensen in Afrika na het zien van een documentaire en dat wilde hij kwijt in de song. Van verdere invloed was de katholieke school waar Paich heen ging, waar hij verhalen kreeg te horen over het missionarisleven. Dit inspireerde Paich om te schrijven over een persoon die een eenzame missionaris bezoekt. Aan dit onderwerp wordt meerdere keren gerefereerd in het lied, zoals de zin “I bless the rains down in Africa.”

De videoclip van het lied werd geregisseerd door Steve Barron en ging in 1982 in première. De video toont de band Toto in een bibliotheek, waarin verschillende aspecten van de Afrikaanse cultuur worden vertoond en uitgebeeld. Hoewel het lied populair was in de jaren tachtig en negentig, vindt er omstreeks 2010 een heropleving plaats via sociale media.

 
Translate »
Share This