• Twitter
  • Facebook

One Hit Wonders / Nr. 18 Richard Harris – MacArthur Park (1968)

Richard Harris was behalve veelzijdig acteur ook zanger. Hij werd in het Ierse Limerick geboren. In zijn jeugd was hij een verdienstelijk rugbyspeler, totdat tuberculose daar een voortijdig eind aan maakte. Toen hij daarvan was genezen, verhuisde Richard naar Londen om regisseur te worden, maar hij kon geen goede cursus vinden. Uiteindelijk werd hij aangenomen op de London Academy of Music and Dramatic Art om te leren acteren. Hij kreeg in 1958 zijn eerste filmrol in de film Alive and Kicking.  Later speelde hij o.a. in de film The Guns of Navarone. Daarna speelde hij in een groot aantal bekende films zoals Mutiny on the Bounty (1962), Camelot (1967) en The Gladiator (2000).

In 1968 later bereikte hij als zanger de 2e plaats van de Billboard Hot 100 met “MacArthur Park”, een theatraal nummer dat door Jimmy Webb geschreven was. Harris had de componist eerder ontmoet bij een fundraisen-bijeenkomst in Los Angeles, eind 1967. Webb was daar uitgenodigd om achtergrondmuziek op de piano te spelen. Harris, die juist een sterrenrol had gespeeld in Camelot, en in de film diverse muzikale nummers had uitgevoerd, zei tegen Webb dat hij wel een plaat wilde uitbrengen. Dat werd ‘MacArthurPark’. Het nummer bleek een internationale kraker van jewelste.

‘Mac Arthur Park’ bereikte in Amerika de 2e plaats, in Australië en Canada was het een nummer 1 hit. De song is door vele artiesten gecoverd en niet de minste: Glen Campbell, Four Tops, Donna Summer en Frank Sinatra namen het  bijvoorbeeld op. Richard Harris overleed in 2002 aan de gevolgen van de ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker).

 
Translate »
Share This