17 december 1916 was de geboortedag van Antoine Gerard Theodore Hermans. Je kent hem natuurlijk als de cabaretier, kunstschilder, dichter en zanger Toon Hermans. Samen met Wim Kan en Wim Sonneveld behoorde hij tot de grote drie van het Nederlands cabaret na 1945. Al op jonge leeftijd organiseerde Toon met vriendjes circusvoorstellingen waarbij hij graag de rol van clown speelt: “Het begon op de lagere school. Daar maakte ik m’n neus wel eens rood, met kleurkrijt; dat vond ik erg leuk en het stond me goed,” aldus Toon.

Als puber bezocht hij de MULO, ondertussen al druk bezig met het bedenken van versjes en het maken van tekeningen. Amper veertien jaar oud schrijft hij zijn eerste liedje. duizenden volgen. Na de MULO ging hij aan de slag als etaleur en reclametekenaar ,maar zijn toekomst lag daar niet.  Nadat Toon in Heerlen een talentenwedstrijd wint besluit hij in 1942, in oorlogstijd, te verhuizen naar Amsterdam. Met liedjes in de stijl van Louis Davids en imitaties treedt Toon op in het Leidsepleintheater. Daar ontmoet hij in 1946 ook zijn grote liefde Rietje Weijtboer. Nog in datzelfde jaar trouwt hij met haar.  

In 1947 neemt hij zijn eerste plaatje op: ‘Ik Ben Jansen’ en ‘Trammen’. Het wordt een succes. In datzelfde jaar krijgt hij succes met zijn liedjes, die hij schrijft voor het razend populaire radioprogramma ‘De bonte dinsdagavondtrein’. Tegelijkertijd speelt hij in een cabaret gezelschap. Al snel treedt hij, vanaf 1953, met zijn eigen cabaret op. In 1955 neemt zijn carrière een droomvlucht, als hij begint met zijn one man shows, die door de AVRO werden uitgezonden.

In 1974 maakt hij zijn legendarische conference over Snieklaas, de legendarische conference over de armoedige Sinterklaasvieringen uit zijn jeugd. Met verschillende nummers behaalde hij ook de Veronica Top Veertig. Succesvolle singles van Toon zijn ‘Sien’(1966), ‘Tango Bleu’ (1967), ‘Mien Waar Is M`n Feestneus’, dat zelfs een nummer 1 hit werd in 1968 en ‘Kiele Kiele Kiele’ uit 1969. Maar ook nummers uit zijn onemanshows als ’24 Rozen’ en ‘Galabal’ (leg neer, die bal!) blijven onvergetelijk. In 1997 neemt Toon afscheid van het theater. De Vara zendt een jaar later zijn laatste One Man Show uit op televisie. Hermans brengt nog twee liedjesalbums uit waarvan de laatste, ‘Als De Liefde’, postuum verschijnt.  Toon Hermans stierf in 2000.

 
Translate »
Share This