• Twitter
  • Facebook

Credits: Raph_PH, Wikipedia

Vandaag viert Tom Jones zijn 83e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse zanger kwam ter wereld als zoon van een mijnwerker. Toen hij 12 jaar was kreeg hij tuberculose waardoor hij ruim twee jaar ziek thuis zat. Tom beschouwde het als de slechtste periode uit zijn leven. Maar de zieke Tom luisterde heel veel naar muziek. Al op16-jarige leeftijd trouwde hij met zijn jeugdvriendin Melinda Trenchard. Een maand na het huwelijk werd hun zoon Mark geboren. Om de kost te verdienen voor zijn jonge gezin werkte Tom overdag als bouwvakker. ’s Avonds schnabbelde hij als drummer en zanger in pubs en kroegen. In 1963 werd Tom gevraagd zanger te worden in een bandje: Tommy Scott & The Senators. Tijdens één van de optredens zit Gordon Mills in het publiek. Hij werd de manager van Tom en raadde hem de artiestennaam Tom Jones aan. Zo wordt hij langzamerhand steeds succesvoller.

Vervolgens sleept Tom bij Decca Records zijn eerste platencontract binnen. We schrijven 1964. In dat jaar verscheen zijn debuutsingle, ‘Chills and fever, maar het werd geen succes. Maar zijn krachtige stemgeluid en sexy uitstraling vielen op. Hij stond in het voorprogramma van The Rolling Stones en werd gevraagd om de titelsong voor de James Bond film Yhunderball te zingen.  

M de single ‘It’s not unusual’ uit 1965 breekt hij wereldwijd door. Vooral in de jaren zestig en zeventig was Tom Jones een wereldster en een sekssymbool. Hij scoorde wereldwijd vele hits. Zoals ‘What`s new pussycat’, de nummer 1 hit ‘Green green grass of home’, ‘Delilah’ en ‘Help yourself’.

Vanaf 1970 was hij een graag geziene gast in Las Vegas. Daar trad hij op naast andere wereldvedetten als Elvis Presley (die tevens een goede vriend was van Jones) en Frank Sinatra. In 1979 maakte hij zijn filmdebuut in de televisiefilm Pleasure Cove.  Na de jaren zeventig nam Jones’ populariteit af, maar in 1988 scoorde hij opnieuw een wereldhit met de single Kiss (gecoverd van Prince).

Eind jaren ’90 kende Jones opnieuw een groot succes met het duettenalbum Reload, waarvoor hij samenwerkte met uiteenlopende artiesten. Vooral de single ‘Sex bomb’, een samenwerking met Mousse T., werd een hit en zorgde ervoor dat ook jongere generaties kennismaakten met Jones. Tegenwoordig is Tom Jones nog steeds actief. In 2021 bracht hij zijn laatste album ‘Surrounded by time’ uit. Volgende maand staat Tom Jones op het podium van het North Sea Jazz Festival.

 
Translate »
Share This