Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. In deze periode werd de nummer 1 van de Tipparade door Out de Supertip genoemd. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 30 november 1968 staat Tom Jones op nummer 1 van de Tipparade met ‘A minute of your time’. Het nummer werd geschreven door C. Westlake. Jones kwam ter wereld als zoon van een mijnwerker. Hij begon zijn muzikale carrière toen hij als zeventienjarige in diverse nachtclubs optrad en vervolgens getekend werd door Decca Records in Londen. We schrijven 1964.

In 1964 verscheen ook zijn debuutsingle, ‘Chills and fever’, maar het werd geen succes. Ook de opvolger, “Thunderbal’’ , de titelsong voor de James Bond film uit dat jaar, flopte. Maar met ‘It’s not unusual’ werd alles anders: het werd in 1965 een internationale hit. Vooral in de jaren zestig en zeventig was Tom Jones een wereldster en een sekssymbool. Hij scoorde wereldwijd vele hits. Zoals ‘What`s new pussycat’, de nummer 1 hit ‘Green green grass of home’, ‘Delilah’ en ‘Help yourself’, de top 10 hit die vooraf ging aan ‘A minute of your time’, Deze single kwam niet verder dan nummer 32 in de Veronica Top Veertig.

Intussen boekt Jones opnieuw succes. Ditmaal met  ‘Surrounded by Time’, zijn nieuwe coveralbum dat vorige week verscheen en nu genoteerd staat in de Album Top 100. Op de plaat staan nummers die veel betekenden voor de carrière van de inmiddels 80-jarige zanger uit Wales. Zoals songs van Cat Stevens, Bob Dylan en Malvina Reynolds.

 
Translate »
Share This