9 november 1941 was de verjaardag van Tom Fogerty. Hij was de slaggitarist van Creedence Clearwater Revival en de oudere broer van John Fogerty, de zanger en leadgitarist van de band. Fogerty en zijn broer John vormden een bandje in El Cerrito, Californië, aan het eind van de jaren vijftig, als Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De naam werd, door toedoen van de platenmaatschappij, die hen wilde contracteren,  veranderd in The Golliwogs in 1964.

In 1968 bracht de band zijn eerste album uit onder de naam Creedence Clearwater Revival. Deze naam had de band in 1967 aangenomen. John kreeg in de groep de rol van leadzanger en -gitarist en Tom Fogerty werd de slaggitarist.  Op het album ‘Creedence Clearwater Revival’ stonden onder andere covers als ‘Susie Q’ en ‘I Put a Spell on You’. Toch werd dat laatste nummer pas in 1972 uitgebracht en werd toen een hit. Een hele grote, dat wel: het bereikte de 3e plaats in de Veronica Top Veertig. Toen had Tom intussen de band verlaten, maar daarover meer.

Begin 1969 verscheen het tweede album ‘Bayou Country’ en met de bijbehorende single ‘Proud Mary’ breekt de band definitief door. Creedence groeit binnen de kortste keren uit tot een van de succesvolste bands ter wereld en produceert hits aan de lopende band: “Bad Moon Rising”, “Commotion”, “Down on the Corner” en de nummer 1 hits “Who’ll Stop the Rain” en “Up Around the Bend” zijn slechts een paar van de vele hits die CCR in een korte periode, ook in Nederland, scoort. Ook de albums ‘Green River’, ‘Willy and the Poor Boys’ en ‘Cosmo’s Factory’ zijn succesvol.

In 1971 verliet Fogerty de band, na onderlinge spanningen. Hij begon een solocarrière en heeft in de jaren 70 en 80 verscheidene albums uitgebracht, waarvan ‘Precious gems’ (1984) de laatste was. Tom Fogerty overleed op 6 september 1990 op 48-jarige leeftijd aan aids. Hij was met hiv besmet geraakt na een bloedtransfusie die nodig was bij een rugoperatie. Na zijn dood verscheen in 1992 nog de plaat ‘Sidekicks’.

 
Translate »
Share This