• Twitter
  • Facebook

Vandaag viert Tineke de Nooij haar 82e verjaardag.  Gefeliciteerd! Zij maakte in 1962 bij Radio Veronica haar debuut als presentator van het dagelijkse programma Koffietijd. Hoe kwam ze eigenlijk bij de zeezender terecht?

“In juli 1960 liep ik toevallig langs de Zeedijk in Hilversum en ik zag daar een paar vreemdsoortige wezens stickers plakken op de ramen van een oud gebouwtje. Ik keek eens en dacht, verrek dat is een schip. Nou kon je in die dagen Veronica nauwelijks ontvangen, maar de kranten stonden er vol van en dat vond ik spannend. Ik belde dus aan en een roodharig meisje deed open. Kan ik hier werken, vroeg ik.”  Ze werd binnen gelaten en wachtte op wat komen ging. “Goed, ik zat dus in dat kamertje met één potkachel en zeil op de vloer en op een gegeven moment kwam een vrouw binnen. Dat was Ellen van Eck, die toen programmaleidster was.

Ze vroeg wat ik eigenlijk kon. Nou ja, ik had een keer bij de krant gezeten en dat leek haar wel wat, want dan kon ik teksten schrijven voor de reclamespots. M’n stem vond ze ook wel leuk. Of ik ook verstand van muziek had, vroeg ze. En dat had ik niet. Het enige wat ik van muziek wist was de Engelse Top 20, die ze elke zondagavond uitzonden op Luxemburg. Eeen dag later ben ik begonnen. Tweehonderdvijftig gulden bruto in de maand,” aldus Tineke. (uit: Veronica, één jaar later).

Tineke kijkt met warme herinneringen terug aan haar ruim 60-jarige carrière op de Nederlandse radio. “Ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan.” Haar vrije tijd hoopt ze o.a. te kunnen vullen met schrijven en reizen. “Ik wil graag weer naar Canada, daar ben ik helemaal weg van. En ik heb nog nooit een beer gezien”, grapt ze. “Maar het heeft nu geen zin om reizen te plannen. Dat doe ik wel op het laatste moment.”

De DJ is vorig jaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding kreeg ze uit handen van de burgemeester van Baarn, Mark Röell. Ze kreeg het uitgereikt op haar laatste uitzenddag begin 2022. Maar. . . . het bloed kruit waar het niet gaan kan . . . op 13 augustus 2022 keerde Tineke toch weer terug op de radio, ditmaal weer op haar oudste stek, Radio Veronica, waar ze op zaterdag op zondag een programma van 23:00 tot 00:00 uur presenteert.

  • Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld en Geluid , Wikipedia
 
Translate »
Share This