Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 5 december 1983 viel de keuze van Frits Spits op Tina Turner met ‘Let’s Stay Together’. Het nummer was heel wat jaren eerder geschreven door Al Green: namelijk in 1971. Tina worstelde om als solo zangeres successen te boeken en daarom was ze wat blij dat Ian Craig Marsh en Martyn Ware (Heaven 17) contact zochten met Tin`s manager: Roger Davis.

Ian en Martyn zijn fan van Tina en experimenteerden met de laatste muziektrends. Ze hebben twee covers voor haar in petto en Tina reist af naar Engeland om ze op tenemen: ‘1984’ (van David Bowie) en ‘Let`s stay together’ (van Al Green). Tina nam het nummer op met Capitol Records. Niet dat ze nou heel enthousiast waren, want ze was al een wat oudere artieste. Maar het nummer werd in Nederland heel enthousiast ontvangen en het publiek, dat haar concert bezocht zongen het luidkeels mee. Duizenden import kopieën stroomden binnen in Amerika zodat de single ook daar werd uitgebracht.

Toen Capitol Records Tina op nummer 4 in de Nederlandse Top Veertig zag staan, was wel duidelijk dat er geld gestoken moest worden in een comeback album van Tina Turner. Daar hebben ze geen spijt van gekregen, want ‘Private dancer’ werd een wereldwijd succes. Er gingen meer dan 12 miljoen LP`s over de toonbank.  Ook in Amerika werd ‘Let`s stay together’ een succes, al was het niet zo hoog als in Nederland: het bereikte daar de 26e plaats. In Engeland kwam Tina tot nummer 6.

 
Translate »
Share This