Vandaag viert Thom Yorke zijn 53e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse muzikant bekend als leadzanger van de band Radiohead. Hij heeft ook als soloartiest de albums ‘The Eraser’, ‘Tomorrow’s Modern Boxes’, ‘Suspiria’ en ‘Anima’ uitgebracht. Radiohead begon eind jaren 80 onder de naam On A Friday, maar noemde zich al snel naar een nummer van de Talking Heads (‘Radio Head’, afkomstig van het album ‘True Stories’). Dit gebeurde onder druk van de platenmaatschappij die ‘On A Friday’ niet flitsend genoeg vond en Radiohead als naam met enige argwaan toeliet, onder het motto: alles beter dan ‘On A Friday’.

Radiohead bracht haar eerste single, ‘Creep’, uit in 1992, en het debuutalbum ‘Pablo Honey’ in 1993. Hoewel aanvankelijk weinig succesvol, werd ‘Creep’ een jaar later alsnog wereldwijd een grote hit. In de jaren 90 werkte de band zich op tot een van de succesvolste rockacts ter wereld, met als hoogtepunten de albums ‘The Bends’ in 1995, waarvan zeven singles verschijnen, en het vaak tot meesterwerk bestempelde ‘OK Computer’ in 1997. De kenmerkende gitaarklanken van de band en Yorkes falsettozang werden door recensenten en fans warm ontvangen.

De band scoorde verschillende hits, zoals ‘Street Spirit’ (Fade Out) van ‘The Bends’, en met ‘Paranoid Android’, ‘Karma Police’ en ‘No Surprises’ van ‘OK Computer’. Die laatst genoemde plaat wordt vaak gezien als een hoogtepunt en een typering van de jaren 90.  Ook ‘Pyramid song’, afkomstig van de LP ‘Amnesiac’, wist de Nederlandse hitlijsten te halen. Er volgden nog een aantal zeer succesvolle platen, zoals ‘Hail to the thief’ (2003), ‘In rainbows’ (2007), ‘The king of limbs’ (2011) en ‘A moon shaped pool’ (2016).  In 2017 verscheen een jubileum uitgave van ‘OK computer’. Yorke bracht in 2019 zijn laatste solo-album uit: ‘Anima’.

 
Translate »
Share This