Vandaag viert Theo van Es zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Van Es was de frontman van The Shoes. The Shoes bestond behalve Theo van Es uit Wim van Huis (gitaar), Jan Versteegen (basgitaar) en Henk Versteegen (drums). Deze band uit Zoeterwoude werd in 1963 opgericht als The White Shoes. Tijdelijk Double You geheten (toen nog zonder Van Es). Hoe Theo met een rauwe stem toch zanger werd? “Ik ben gewoon met die stem geboren. Bij ons thuis konden ze allemaal goed zingen, mijn moeder zong de hele dag. Mensen zeggen wel eens: je zit ’m te verdraaien of te forceren, maar dat is niet zo. Als je dat zou doen, ben je de volgende dag helemaal schor. En ik ben nooit schor”, aldus Theo. 

Met support van Radio Veronica, groeit de bekendheid van The Shoes snel. In 1966 krijgen ze een platencontract bij platenmaatschappij Polydor. Met de debuutsingle ‘Standing and staring’ maakt The Shoes veel indruk.  Met dit nummer staat de groep 12 weken genoteerd in de Veronica Top Veertig. Met de opvolger ‘Na na na’ scoorde de band uit Zoeterwoude voor het eerst een top tien hit.

Ook 1968 is een succesvol jaar. De twee singles ‘No Money For Roses’ en ‘Man’s Life’ verkopen  goed en met ‘Don’t You Cry For A Girl’ bereiken The Shoes een top 5 notering.  In 1968 verschijnt ook de debuutelpee met de olijke titel ‘Wie The Shoes Past’. Tussendoor maken The Shoes een gratis verkrijgbaar reclamesingletje voor oliemaatschappij Esso: ‘Tank Esso Mix/He Spoiled The Days’. Ook in 1969 brengt de groep meerdere singles uit, maar deze komen toch minder hoog terecht in de hitlijst. De platenmaatschappij heeft er rotsvast vertrouwen in en lanceert een greatest hits verzamelaar.

Met ‘Osaka’(1970) scoort The Shoes opnieuw een top tien hit. Tot teleurstelling van de fans verlaat Theo een jaar later de groep en formeert de band Teddylane. Het blijkt geen succes en ook The Shoes zien zonder boegbeeld van Es hun populariteit dalen.  De laatste single van The Shoes, ‘Who am I’,  verscheen in 1975.

Van Es ging vervolgens solo aan de slag en had korte tijd succes met ‘Hello my love’ (1972) en ‘As long as it’s love’ (1979). Zijn solo-elpee ‘Bad boy’ (1979) werd in verschillende landen uitgebracht en stond hoog in de Amerikaanse lijst van de 200 bestverkochte albums. Theo krijgt een aanbod om een uitgebreide tournee door Amerika te maken, maar haakt op het laatste moment wegens heimwee af. Na de single ‘Guanto La Guesta’ besluiten Theo en The Shoes, na een succesvol reünieconcert tijdens de Haagse Beatnach, weer samen op te treden. Ze spelen daarna regelmatig op nostalgische jaren zestig-feesten.  The Shoes kan zich de oudste Nederpopband noemen die nog steeds in originele bezetting optreedt.

 
Translate »
Share This