Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. In deze periode werd de nummer 1 van de Tipparade door Out de Supertip genoemd. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 1 februari 1969 staan The Tremeloes op nummer 1 in de Tipparade met ‘I shall be released’. Het nummer werd geschreven door Bob Dylan. Hij schreef het een jaar eerder. In 1967 werd het nummer voor het eerst opgenomen door The Band (met o.a. Robbie Robertson) In 1961 begonnen The Tremeloes aan hun opmars, toen nog onder de naam Brian Poole & The Tremeloes.  Met ‘Do you love me’ hadden ze in 1963 een nummer 1 hit in Engeland. Omdat het niet meer boterde tussen de zanger en de rest van de band ging twee jaar later uit elkaar. Poole wist het succes solo niet vast te houden. Hoe anders was dat voor The Tremeloes! In Nederland bereikten ze 11 maal de Veronica Top Veertig. Hun grootste hits werden ‘Silence is golden’ (1967) en ‘My little lady’ (1968).

Dat lukte niet met ‘I shall be released’. Na 7 weken Tipparade flopte het nummer. Vele artiesten coverden het nummer, zoals Elvis Presley, Joe Cocker, The Byrds, Sting, The Hollies en Nina Simone.

 
Translate »
Share This