• Twitter
  • Facebook
Credits: Beeld-en-Geluid-AVRO-wikipedia

Op 11 april, maar dan in 1970, komen The Shoes binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Osaka’. Het nummer werd geschreven door J. Versteegen & J. Voisin en geproduceerd door Fred Haayen. De single wordt uitgebracht in het jaar dat in de Japanse stad de Wereldtentoonstelling wordt gehouden. Daar refereren The Shoes echter niet aan. Hun ‘Osaka’ blijkt een mooi meisje te zijn.  Het melodramatische nummer stond op hun plaat ‘Let The shoes shine in’.

Theo van Es sluit zich bij Wim van Huis en Jan en Henk Versteegen aan, die al vanaf 1959 onder de namen The Rocking Friends en The White Shoes opereren. Na twee singles wordt korten ze hun groepsnaam in tot The Shoes.  Bij Radio Veronica krijgt de groep veel support (lees: airplay) , wat The Shoes helpt zich een weg naar de top te banen.

Hoe Theo met een rauwe stem toch zanger werd? “Ik ben gewoon met die stem geboren. Bij ons thuis konden ze allemaal goed zingen, mijn moeder zong de hele dag. Mensen zeggen wel eens: je zit ’m te verdraaien of te forceren, maar dat is niet zo. Als je dat zou doen, ben je de volgende dag helemaal schor. En ik ben nooit schor”, aldus Theo.

Na ‘The Shuck’ en ‘Bye, bye, baby’ komen The Shoes onder contract bij platenmaatschappij Polydor.  Met de eerste single bij dat label ,‘Standing And Staring’, brak de groep door in 1966: het liedje staat twaalf weken in de Veronica Top Veertig. Met de opvolger ‘Na na na’ scoorde de band voor het eerst een top tien hit. Jan Versteegen en Theo van Es schreven de song, terwijl Fred Haayen tekende voor de productie.  “Na na na’ behaalt de 6e plaats.

Ook ‘Don`t you cry for a girl’(1968) belandt in de top 10 van de Veronica Top Veertig. Dat jaar leveren The Shoes een gratis verkrijgbaar reclamesingletje voor oliemaatschappij Esso:  ‘Tank Esso Mix/He Spoiled The Days’. In 1969 lijkt het wat minder te gaan het succes met The Shoes. Weliswaar bereiken 4 uitgebrachte singles de Veronica Top Veertig, maar het zijn bescheiden successen. De platenmaatschappij lanceert een ‘Greatest Hits’-verzamelaar van The Shoes. Dat was met goed vooruitziende blik: de opvolger ‘Osaka’ (1970) bereikt opnieuw een top 10 notering in Nederland.

 
Translate »
Share This