Vandaag viert David Evans zijn 60e verjaardag. Gefeliciteerd!  Je kent hem als ‘The Edge’, de gitarist van U2. Die bijnaam kreeg hij vanwege zijn neus op 13-jarige leeftijd van zijn vrienden. Met die vrienden, Bono, Adam, Larry, en Dick de band ‘Feedback’ op.  Niet voor lang; begin 1978 wisselden ze de naam in voor The Hype. Als Dik Evans snel daarna de groep verlaat, wordt de bandnaam definitief U2, naar het in 1960 boven Rusland neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig, met aan boord Gary Powers.

De doorbraak van U2 vindt plaats in 1982 met hun debuut plaat ‘Boy’ en eerste single ‘I Will Follow’. Het wordt de start van een indrukwekkende carrière met succesvolle albums, singles en optredens. ‘New Year’s Day’, ‘Sunday Bloody Sunday’, ‘Pride’ (In the Name of Love), ‘The Unforgettable Fire’, ‘With or without you’, ‘Beautiful day’ en ‘Desire’: het is maar een kleine greep uit hun hits, die ze scoorden in de Nederlandse Top Veertig. De band is politiek actief voor de mensenrechten en steunt vele goede doelen, onder andere door benefietconcerten en inzamelingsacties, zoals het benefietconcert Live Aid in 1985.  In 2005 trad de band toe tot de Rock and Roll Hall of Fame. Naast zijn optredens met U2 speelt hij ook mee op opnames van artiesten als Johnny Cash, B.B. King, Tina Turner en Ron Wood.

In 1986 verschijnt een solo uitstapje van The Edge. Het is de soundtrack van de film Captive bij Virgin, en is de enige door The Edge opgenomen plaat onder zijn naam. Op deze soundtrack is ook het debuut van Sinéad O’Connor te horen (‘Heroïne’). Larry Mullen Jr van U2 drumt mee op deze plaat.

The Edge en Bono staan momenteel samen hoog in de internationale hitlijsten met de 23-jarige Nederlandse DJ en producer Martin Garrix met het themanummer van het Europees Kampioenschap voetbal: ‘We are the people’.

 
Translate »
Share This