Op 12 augustus 1967 komen The Doors binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Light my fire’.  Het nummer werd een jaartje eerder geschreven door de gitarist van de band Robby Krieger, maar aangevuld met bijdragen van andere bandleden. Het nummer werd in Nederland hun allereerste hit. Spil van de band van Jim Morrison. Hij ging naar de filmacademie in Los Angeles, waar hij Ray Manzarek leerde kennen. Met hem richtte hij The Doors op.

Manzarek vertelt over het ontstaan van het intro van ‘Light my fire’: “We hadden ‘Light My Fire’ af op het intro na. Ik vond: een beetje improviseren in a mineur en fis mineur is niet genoeg. Dus ik zei dat iedereen maar het strand op moest.” Op dat moment krijgt de voormalig toetsenist de juiste inspiratie en gaat het heel snel: “Ineens kwamen al mijn klassieke lessen tevoorschijn en mijn handen begonnen te bewegen. Ik liep naar de deur: ‘Hé, kom terug. Ik heb het.’ Ze waren nog niet eens bij het water. Het was in vijf minuutjes gebeurd. Het was één van die wonderbaarlijke dingen die je overkwamen.”

The Doors-gitarist Robby Krieger heeft de rest van het nummer geschreven. Dat is volgens hem op dat moment allesbehalve vanzelfsprekend geweest: “Eerst schreef Jim alleen de nummers. Hij had al een stel nummers van voordat we een band hadden. Maar toen moesten we twee of drie sets per avond spelen en hadden we niet genoeg nummers.” Krieger dacht: “Ik schrijf iets over aarde, lucht, vuur en water. Dan gaat het ergens over. Toen heb ik vuur gekozen, want ik vond ‘Play With Fire’ van The Stones erg goed. Ik nam me voor om elk akkoord dat ik kende, in dat nummer te stoppen. Ik heb ze laatst nog geteld. Er zitten er veertien in ‘Light My Fire’. Het nummer klinkt heel simpel, maar dat is het niet.”  Het psychedelische “Light My Fire” bereikt de 25e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This