Terug naar 15 mei 1976! Op deze dag ging de Troetelschijf naar ‘Takin’ it to the streets’ van The Doobie Brothers. Het was het nummer dat voor de band geschreven werd door Michael McDonald en was de titelsong van hun 6e LP. ‘Takin’ it to the streets’ was trouwens ook de eerste single waar McDonald verantwoordelijk was voor de zang.  Eind 1974 begon het toeren zijn tol te eisen van de band, vooral van leider Tom Johnston. Hij kreeg maagzweren, zijn gezondheid verslechterde, waardoor verschillende shows moesten worden afgelast.

Nu Johnston gedwongen was een stap terug te doen, overwogen de andere leden om er gewoon mee op te houden. Gelukkig stelde Doobie’s gitarist Jeff Baxter voor om vriend en Michael McDonald (Steely Dan) te benaderen. McDonald was aanvankelijk terughoudend, omdat hij het gevoel had dat hij niet was wat ze wilden; volgens hem, “… waren ze op zoek naar iemand die Hammond B-3 orgel en veel keyboards kon spelen, en ik was gewoon een songwriter/piano hacker. Maar bovenal, ik denk dat ze op zoek waren naar een zanger om Tommy’s schoenen te vullen.”

Maar McDonald stemde toe om twee dagen samen te repeteren in de kelder van het Le Pavillon Hotel in New Orleans.  Tot zijn verrassing vroegen The Doobie Brothers hem om daarna  samen met hen in de studio aan hun volgende album te werken. Er was wel onzekerheid, vanwege de situatie rond  Tom Johnston. Michael herinnerd zich: “I knew the record company was panicked about any change in the band. They were leery about getting a new guy. I was thrilled to have had the gig, but I wasn’t expecting all that much.”  Hoe dan ook: het pakte allemaal goed uit. Het album ‘Takin’ it to the streets’ werd in Amerika bekroond met platina en de single deed er goede zaken. Overigens niet in Nederland, waar het geen notering behaalde in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This