• Twitter
  • Facebook

Credits: Beggars Banquet

Vandaag voegen we een singel toe van The Cult uit 1989. Het nummer heet ‘Edie’ (Ciao baby) en haalde geen notering in de Nederlandse Top 40. ‘Edie’ (Ciao Baby) werd geschreven door Ian Astbury en Billy Duffy en was afkomstig van hun vierde studioalbum ‘Sonic Temple’. De song ging over Edie Sedgwick, die in de jaren ’60 deel uitmaakte van de scene van kunstenaar Andy Warhol in New York. Sedgwick speelde in verschillende Warhol-films, waaronder Poor Little Rich Girl en Beauty No. 2. Haar laatste filmrol was die van Susan Superstar in Ciao! Manhattan, geschreven en geregisseerd door John Palmer en David Weisman. De song ontleent het deel “Ciao Baby” aan de titel van deze film.

Sedgwick had last van geestelijke gezondheidsproblemen en drugsverslavingen. Ze stierf in 1971 aan een overdosis op slechts 28-jarige leeftijd. De film Factory Girl, met Sienna Miller in de hoofdrol, gaat over Sedgwick.

The Cult’s front man, Ian Astubury was geïnteresseerd geraakt in het leven van Edie Sedgwic.  “It was kinda like I was really interested in Warhol’s scene, The Velvet Underground, and really interested in Edie Sedgwick and just was compelled to write something about it, aldus Ian.” Gitarist, Billy Duffy vult aan: “Just being in New York you can get wrapped up in it. It’s a very special place. That’s just basically what the songs about. It’s not really about her particularly, it’s her used as an example.” Het nummer werd een bescheiden hit inEngeland, waar het de 32e positie behaalde. In Nederland haalde het de 5e positie in de Tipparade.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This