• Twitter
  • Facebook

Credits: Imperial

Op 18 november, maar dan in 1972, komen The Cats binnen in de Veronica Top 40 met ‘There has been a time’. Het nummer werd geschreven door Arnold Mühren. Het nummer verscheen aanvankelijk niet op een studioalbum. Pas in 2014 kwam ‘There has been a time’ uiteindelijk als bonustrack terecht op het album ‘Signed by the Cats’. Origineel verscheen deze LP in 1972. Er zijn maar weinig artiesten geweest die zoveel hebben betekend voor de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek als The Cats. De band werd rond 1962 opgericht. Ze noemden zich toen nog The Mystic Four en later de Everley Kosters en traden op in kleine zaaltjes in de buurt. Vanaf 1964 veranderen de jongens de bandnaam in The Blue Cats, dat later tot The Cats werd ingekort. ‘What A Crazy Life’ werd in 1966 de eerste hit van de Volendammers in de Veronica Top Veertig.

Piet Veerman, Jaap Schilder, Theo Klouwer, Cees Veerman en Arnold Mühren vormden de originele bezetting van The Cats. Hun allereerste singel “Jukebox” namen ze op bij het piepkleine Amsterdamse label Durlaphone. Dat het nummer op single verscheen dankten de Volendammers aan het winnen van een talentenjacht, dat Radio Veronica had georganiseerd.

In 1972 kreeg Cees Veerman problemen met zijn stem en het leek er aanvankelijk op dat hij binnen enkele maanden zou terugkeren. Aanvankelijk was zijn broer Harmen in beeld om hem te vervangen, maar die wilde Left Side niet kortstondig verlaten voor een tijdelijke rol als tweede leadzanger bij The Cats. De vervanger werd uiteindelijk gevonden in Piet Keizer. Hij was roadmanager van The Cats geweest en was goed op de hoogte van het repertoire. Keizer speelde voor het eerst mee tijdens een optreden in Zwitserland op 2 mei 1972. Cees Veerman kwam pas aan het eind van 1973 terug.

‘There has been a time’ behaalde, net als de voorganger ‘Vaya con dios’ de 3e plaats in de Veronica Top 40. Voor Duitsland kwam de Duitstalige versie ‘Kannst du mir verzeih’n’ met ‘Vaya con Dios’ als B-kant. 

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This