Op 9 november 1968 komen The Cats binnen in de Parool Top 20 met ‘Lea’. Deze hitlijst was de voorloper van o.a. de Daverende Dertig en de Mega Top Vijftig. Met de release van dit nummer eren de Volendammers een grote fan van de groep. Als zij horen, dat één van hun grootste fans, de 19-jarige Lia uit Wervershoof, op 25 november 1967 om het leven komt bij een ernstig verkeersongeluk, weet bassist Arnold Muhren het adres van Lia`s moeder te achterhalen. Namens de band condoleert hij haar moeder, die verrast is met deze reactie van The Cats. Zij laat aan hem weten dat zij hun nummer “Goodbye Baby Baby Goodbye” beschouwt als een afscheidslied voor haar dochter.

Het plotselinge overlijden van de fan, die geen concert oversloeg, maakte diepe indruk op Muhren. Voor haar schrijft hij het nummer ‘Lea’. De andere leden van de band willen het nummer uitbrengen op single, maar dat was niet perse de bedoeling van Muhren. Hij vindt dat Lia`s moeder eerst haar goedkeuring moet geven. Met een recorder in de achterbak van zijn auto rijdt Arnold naar haar toe en laat de demo van “Lea” horen. Lia`s moeder is diep ontroerd.

Op de vraag of zij het aankan als het nummer op de radio zou worden gedraaid, zegt zij dit moeilijk is, maar zich getroost voelt door dit levend monument, dat “Lea” is. Maar: onder geen beding mag het verhaal achter Lia in de publiciteit komen. Pas in 1988, wanneer Arnold Muhren gevraagd wordt hoe “Lea” tot stand kwam, vertelt hij het verhaal van de fan. Als Arnold`s vrouw in 2001 overlijdt, komen de inmiddels bejaarde moeder en de zus van Lia hem persoonlijk condoleren. ‘Lea’ bereik de 1e plaats in zowel de Parool Top 20 als de Veronica Top Veertig, waar het nummer eerder tot Alarmschijf was verkozen.

 
Translate »
Share This