Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 6 december 1969 werden The Cats met ‘Marian’ uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica. Deze ballad werd geschreven door Arnold Mühren, de bassist van de Volendamse groep. Een songwriter van formaat, want ook de nummer 1 hits ‘Lea’ en ‘Why’ waren van zijn hand. The Cats hadden intussen van de term ‘palingsound’ een begrip weten te maken in Nederland en ver daarbuiten.  Het nummer ‘Marian’ was afkomstig van de LP ‘Color me gold’. Deze plaat was de allereerste nummer 1 in de in 1970 pas begonnen LP Top 20 van Veronica.

‘Marian’ was eerder uitgeroepen tot Alarmschijf en was de opvolger van ‘Why’, wat was uitgegroeid tot een enorme hit. Dat zou ook gebeuren met ‘Marian’. Ondanks het succes van The Cats bleef het dorp Volendam nuchter onder het succes  van hun muzikale plaatsgenoten.  Zanger Piet Veerman vertelde in die dagen: “Soms horen we een dag na een optreden op straat opmerkingen als ‘Je moet je gitaer maar oppoessen en in de ‘aven gooien’, of ‘Ik weet nog wel een goed tweedehands-gitarenwinkeltje.’ Toch zijn de Volendammers wel trots op ons, denk ik.”  In 1970 winnen The Cats wint de Edison Populair. Met ‘Marian’ bereiken The Cats de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This