• Twitter
  • Facebook

Credits: Imperial

Op 9 november, maar dan in 1968, komen The Cats binnen in de Veronica Top 40 met ‘Lea’. Met de release van dit nummer eerden de Volendammers een grote fan van de groep. Toen zij hoorden, dat één van hun grootste fans, de pas 19-jarige Lia uit Wervershoof, op 25 november 1967 om het leven kwam bij een ernstig verkeersongeluk, maakte dat op de groep een diepe indruk. Bassist Arnold Muhren wist het adres van Lia`s moeder te achterhalen. Namens de band condoleerde hij haar moeder, die niet goed wist wat haar overkwam met deze bijzondere reactie van The Cats. Zij liet aan hem weten dat zij hun nummer “Goodbye Baby Baby Goodbye” beschouwde als een afscheidslied voor haar dochter.

Het plotselinge overlijden van de fan, die geen concert oversloeg, maakte veel indruk op Muhren. Voor haar schreef hij het nummer ‘Lea’. De andere leden van de band wilden het nummer uitbrengen op singel, maar dat was niet echt de bedoeling geweest van Muhren. Hij vond dat Lia`s moeder eerst haar goedkeuring moest geven. Met een recorder in de achterbak van zijn auto reed Arnold naar haar toe en liet de demo van “Lea” horen. Lia`s moeder was diep, diep ontroerd.

Op de vraag of zij het aankon als het nummer op de radio zou worden gedraaid, gaf ze eerlijk aan dit moeilijk was, maar zich getroost voelde door dit levend eerbetoon, dat ‘Lea’ was geworden. Maar: onder geen beding mocht het verhaal achter Lia in de publiciteit komen. Pas in 1988, wanneer Arnold Muhren gevraagd werd hoe “Lea” tot stand kwam, vertelt hij het verhaal van de overleden fan.

Wanneer heel veel later  Arnold`s vrouw in 2001 overlijdt, komen de inmiddels bejaarde moeder en de zus van Lia hem persoonlijk condoleren. “Lea” bereikte in november 1968 de 1e plaats van de Veronica Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This