Op 27 augustus 1966 komen The Beatles binnen in de Veronica Top Veertig met een single met een dubbele A-kant: ‘Eleanor rigby’ en ‘Yellow submarine’. Paul McCartney was de schrijver van wat ik zelf de mooiste song vindt: ‘Eleanor rigby’. De single kwam tegelijkertijd uit met het album ‘Revolver’. Opmerkelijk is dat op de opname van ‘Eleanor Rigby’ de Beatles zelf geen enkel instrument bespelen. Een strijkersensemble bestaande uit vier violisten, twee altviolisten en twee cellisten speelt een door George Martin gearrangeerde partituur. Volgens Martin was de filmmuziek van Bernard Herrmann hierbij een bron van inspiratie voor hem.

Éleanor Rigby’ was een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Beatles van een podiumgroep naar een experimentele studioband, hoewel er geen technische trucs werden toegepast. Ze hadden zich al vaker losgemaakt van het genre liefdesliedjes, maar nog niet zo expliciet als hier. Het personage Eleanor Rigby diende als archetype voor vele vergeten eenzame mensen, wat door de herhaalde regel Aah, look at all the lonely people en het drie keer voorkomende refrein ‘All the lonely people / Where do they all come from? / All the lonely people / Where do they all belong?’ benadrukt wordt. John Lennon en George Harrison zongen deze achtergrondharmonieën, terwijl Paul de hoofdstem op dit nummer heeft.

Bij de uitreikingen van de Grammy Awards van 1966 ontving McCartney een Grammy in de categorie “Best Contemporary Rock and Roll Vocal Performance, Male” voor ‘Eleanor Rigby’. De single bereikte de 1e plaats in de Veronica Top Veertig. Beide nummers waren later opgenomen in de film Yellow submarine van The Beatles. (1968)

 
Translate »
Share This